22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO iarnă blândă, dar cu zăpadă

O iarnă blândă, dar cu zăpadă

România va avea zăpadă în această iarnă încă din luna decembrie, stratul de nea putând să se menţină până la anul în martie, refăcând astfel deficitul de apă din sol, a anunţat astăzi ministrul mediului, Attila Korodi.
“Decembrie este luna care va aduce zăpadă în România. Va ninge în mod special în vestul şi sud-vestul ţării. De altfel, în decembrie vom înregistra şi primele temperaturi negative, care sunt oricum peste media acestei luni. Astfel, temperaturi de -2 grade şi 0 grade Celsius vor fi înregistrate în centrul şi în nordul ţării, pentru ca în rest acestea să fie peste media lunii decembrie. Putem spune că precippitaţiile din decembrie sunt deficitare în partea de est a ţării şi normale în vest”, a spus Korodi, citat de NewsIn.
În ceea ce priveşte luna ianuarie, numai în partea de vest a ţării se vor înregistra căderi de zăpadă, unde temperaturile se vor situa între -2 şi 6 grade Celsius.
“Luna februarie este mult mai caldă decât în mod normal, cu temperaturi care pot urca în anumite zone până la +6 grade Celsius. Doar în centrul şi nordul ţării va fi ceva mai frig, cu temperaturi între -2 şi 0 grade. De zăpadă, în luna februarie, putem vorbi doar dacă ne referim la partea de nord a României”, a precizat ministrul de resort.
Korodi a explicat că, în luna martie, temperaturile vor fi normale pentru respectiva perioadă a anului, cu medii de până la +8 grade Celsius în sud-estul şi vestul ţării. “Vom înregistra în schimb cantităţi excendentare de precipitaţii în nord şi vest, până la 40-60 l/mp, iar zăpada va rămâne în aceste zone”, a mai arătat Korodi.
Potrivit ministrului, odată cu luna aprilie a anului viitor, temperaturile încep să crească, ajungând până la 10-12 grade.
“În concluzie, vom avea o iarnă blândă, dar totuşi mai friguroasă decât iarna trecută. Deficitul de apă va scădea de la lună la lună şi putem spune că în această iarnă vom scăpa de secetă, chiar dacă fenomenul ar putea reveni în zona sud-estică din luna aprilie 2008”, a mai menţionat ministrul Korodi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS