25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima ninsoare îngreunează circulaţia pe drumurile naţionale

Prima ninsoare îngreunează circulaţia pe drumurile naţionale

Noaptea trecută a nins abundent la munte! Ninge de la miezul nopţii, iar stratul de zăpadă este deja de câţiva centimetri. Drumul spre Râşnov este blocat din cauza astfaltului care a îngheţat şi a lapoviţei care s-a transformat în ninsoare, informează Realitatea TV.

Ninge şi în munţii Bârgăului, în judeţul Bistriţa. În Pasul Tihuţa, cel care face trecerea între Transilvania şi Moldova, circulaţia este restricţionată pe un singur sens de mers.

În Harghita, unde ninge de la miezul nopţii, 15 maşini s-au împotmolit pe DN 12 A, care leagă Miercurea Ciuc de Comăneşti. Drumarii au început să împrăştie materiale antiderapante abia după ora 6. Pe principalele artere din judeţ acţionează patru utilaje cu lamă.  Şi în Bistriţa Năsăud a venit iarna. Ninge de ore bune, iar stratul de zăpadă are cel puţin 5 centimetri. Autorităţile au împrăştiat în zonă 50 de tone de antiderapant, pentru a evita blocarea circulaţiei.

În judeţul Suceava, ninsoarea a început de dimineaţă în zonele de munte. Autorităţile au pregătit 36 de utilaje, dar intervenţia lor a fost necesară, deocamdată, doar pe drumul judeţean 177 A, Suceava – Vatra Dornei, pe porţiunea dintre localităţile Frasin şi Holda.

Ninsoarea a luat prin surprindere atât autorităţile, cât şi pe şoferi. Pe drumurile naţionale se circulă în condiţii de iarnă, stratul de zăpadă ajungând la 15 centimentri şi în Harghita. Pe DN 13 B, spre Pasul Bucin, pe DN 13 A, Miercurea Ciuc – Odorhei, pe DN 12 A, între Comăneşti şi Miercurea Ciuc, şi pe DN 15, între Topliţa şi Borsec, se circulă cu mare dificultate, iar şoferii care aveau de parcurs drumurile în panta au făcut cale întoarsă.

Şi pe DN 1, pe drumul spre Braşov, se circulă extrem de greu. Pe Tranfăgărăşan stratul de zăpadă a depăşit 13 centimetri. Au fost – 16 grade noaptea trecută la Vârful Omu. La cota 2200 cantitatea de zăpadă cazută atinge chiar 30 de centimetri.

La Cavnic, în Munţii Gutâi, zăpada a venit mai devreme cu o lună decât se aşteptau localnicii. Pentu cei mari, zăpada aduce necazuri. Pentru cei mici, e rost de joacă.

Şi în Munţii Semenic a căzut prima ninsoare, spre bucuria turiştilor.

A fulguit şi în staţiunile din judeţul Braşov. Pe platoul Bucegi, la peste 2200 de metri altitudine, stratul de zăpadă este încă mic. Temperaturile sunt însă foarte scăzute, de minus 2 – 3 grade Celsius. Odată cu prima ninsoare, apar şi sfaturile pentru turişti. Acestora li se recomandă să urce numai cu telecabina şi să fie bine echipaţi, să aibă bocanci, haine groase şi dacă li se întâmplă ceva, să alerteze 112. Între Predeal şi Braşov se circulă foarte greu, iar Ministerul Transporturilor a anunţat că la această oră, se intervine cu toate utilajele pentru deszăpezire.
Meteorologii spun că şi astăzi la munte va fi lapoviţă şi ninsoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS