14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrivatizarea Daewoo Craiova, blocată 18 luni

Privatizarea Daewoo Craiova, blocată 18 luni

Investigaţia Comisiei Europene cu privire la posibilele ajutoare de stat acordate companiei Ford la achiziţionarea fabricii de automobile din Craiova ar putea dura până la un an şi jumătate.

Comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban a avertizat vineri autorităţile de la Bucureşti că trebuie să înţeleagă faptul că la nivelul Comisiei Europene (CE) există „toleranţă zero“ în privinţa încălcărilor Tratatului de Aderare, iar lucrurile nu se mai pot rezolva cu un telefon.

„Uniunea Europeană este o organizaţie a regulilor care trebuie respectate de toată lumea. Nu se acceptă nici o derogare, nici o excepţie sau amânare de la aceste reguli. Nu se mai pot da telefoane pentru a se încerca neaplicarea regulilor. Cine mai crede că acest lucru este posibil se înşală foarte mult. Toleranţa este zero. Şi ea se aplică tuturor ţărilor şi companiilor, indiferent de mărimea sau importanţa lor“, a spus Orban.

Opt luni, un termen minim

 

Referitor la bănuiala că România ar fi încălcat Tratatul de aderare prin acordarea de ajutoare de stat care nu sunt compatibile cu regulile europene pentru privatizarea Automobile Craiova, Orban a precizat că a solicitat Comisiei Europene să îl rezolve cu maximă urgenţă. „Termenul maxim este de 18 luni, dar eu sper ca situaţia să se rezolve în cel mult opt luni. Depinde de modul în care autorităţile de la Bucureşti vor coopera cu CE şi de calitatea informaţiilor care vor fi acordate“, a precizat comisarul european. Acesta a adăugat că nu are cunoştinţă de existenţa altor cazuri asemănătoare cu al României, dar nu exclude această posibilitate, deoarece înştiinţările comisarilor se fac doar după finalizarea tuturor problemelor tehnice.

Leonard Orban a mai avertizat autorităţile române şi de faptul că trebuie să dea dovadă de transparenţă totală în relaţia cu Comisia Europeană. „Informările CE se fac inclusiv din mass-media, lucru care s-a întâmplat şi în cazul acesta. Dacă nu există transparenţă, se încep investigaţii pe baza articolelor din presă“, a spus Orban.

 

Trei variante pentru contractul cu Ford

 

Contractul de privatizare a Automobile Craiova România cu Ford nu se va derula în cazul în care Comisia Europeană (CE) va decide că România a încălcat Tratatul de aderare prin acordarea de ajutoare de stat, a declarat vineri preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Gheorghe Oprescu. „Deocamdată, vorbim de o posibilă acordare de ajutoare de stat. Rămâne ca acest lucru să fie stabilit de Comisia Europeană“, a spus Oprescu. El a menţionat că există trei situaţii posibile, în urma investigaţiilor Comisiei Europene: fie se constată că nu s-a încălcat Tratatul şi nu va fi nici o problemă, fie se constată că s-au acordat ajutoare de stat, dar le aprobă, ori, în cel mai rău caz, se dă aviz negativ şi contractul îşi pierde valabilitatea. Oprescu a adăugat că depinde de reprezentanţii celor două părţi dacă se vor mai aşeza la masa negocierilor.

Comisia Europeană a decis săptămâna trecută investigarea unei posibile acordări de ajutoare de stat în cazul Daewoo şi a emis un ordin prin care cere României să suspende orice acordare de ajutoare de stat care nu au fost în prealabil notificate Bruxelles-ului. Comisia a deschis o investigaţie amănunţită asupra unor posibile ajutoare acordate în contextul privatizării Automobile Craiova, fosta Daewoo Craiova, şi vânzării sale către Ford Motor Company în septembrie 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII