21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, la exerciţiu nuclear

Doljul, la exerciţiu nuclear

Accident la centrala atomică de la Koslodui, Bechetul evacuat, proteste de stradă, atacuri teroriste şi schimb de focuri de arme automate, cazuri urgente transportate cu elicopterul. Din fericire, nu este decât scenariul pe baza căruia IGSU a organizat exerciţiul „Oltenia 2007“.

Localităţile doljene Bechet, Valea Stanciului, Murta şi Bratovoieşti au fost ieri martore la o desfăşurare impresionantă de forţe de ordine şi unităţi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) cu prilejul simulării unui grav accident nuclear la centrala atomică de la Koslodui, din Bulgaria, care a afectat teritoriul României.

Exerciţiul s-a desfăşurat într-un perimetru de 30 de kilometri. Conform scenariului, accidentul nuclear a avut loc marţi după-amiază, în jurul orei 18.00, iar cetăţenii din Bechet au fost nevoiţi să petreacă 24 de ore în adăposturile special amenajate pentru astfel de situaţii. În ziua următoare, miercuri, s-a întrunit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, care a decis să evacueze oraşul. Forţele ISU au intervenit pentru transportarea tuturor persoanelor către o tabără de decontaminare amenajată pe malul Jiului, la ieşirea din localitatea Valea Stanciului. Securitatea convoiului a căzut în sarcina Jandarmeriei, iar ruta a fost aleasă în aşa fel încât să ocolească norul radioactiv.

La exerciţiu au participat ISU Dolj, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), Ministerul Apărării, poliţia şi jandarmeria doljeană, salvamontişti gorjeni, Crucea Roşie, echipaje SMURD din Dolj şi Hunedoara, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, precum şi voluntari din cadrul Asociaţiei Salvatorilor Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă.

Exerciţiul a avut drept scop verificarea capacităţii de reacţie a autorităţilor centrale şi locale, precum şi a forţelor de intervenţie într-o situaţie precum un accident nuclear la Koslodui. „În situaţii reale ar fi foarte greu să ne descurcăm fără astfel de exerciţii“, a apreciat colonel Liviu Răducan, şeful ISU Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII