30.6 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii nu sunt vinovaţi de moartea patriarhului Teoctist

Medicii nu sunt vinovaţi de moartea patriarhului Teoctist

Comisia multidisciplinară care a analizat în detaliu etapele operaţiei fostului patriarh a ajuns astăzi la concluzia că patriarhul Teoctist a decedat după operaţie în urma unui stop cardio-respirator şi nu a existat suspiciunea unei erori din partea celor doi medici care au efectuat intervenţia.
O comisie medicală multidisciplinară, formată din 25 de membri, chirurgi şi specialişti în terapie intensivă, a analizat în detaliu etapele operaţiei partiarhului Teoctist, iar verdictul membrilor a fost că operaţia a fost făcută corect, timpii dar şi manevrele efectuate au fost respecataţi din punct de vedere medical.
Potrivit concluziei membrilor comisiei, moartea patriarhului Teoctist a survenit, pe 30 iulie, din cauza unui stop cardio-respirator, după ce în dimineaţa aceleiaşi zile a fost operat endoscopic de adenom de prostată, la spitalui Fundeni.
Membrii comisiei multidisciplinare au primit, prin poştă, întreaga documentaţie referitoare la analizele şi modul în care a fost făcută intervenţia chirurgicală şi nu au ştiut unul de celălalt, astfel că aprecierile lor nu au fost influenţate.
Una dintre concluzii, menţionată în toate răspunsurile venite de la membrii comisiei, este că profesorii Dan Tulbure şi Ionel Sinescu au acţionat corect, nefiind vorba de culpă. "Nu au existat greşeli din punct de vedere medical şi s-au respectat toate  procedurile", a fost concluzia specialiştilor.
Patriarhul Teoctist a murit din cauza unui stop cardio-respirator provocat de o complicaţie apărută pentru că organismul său nu a putut să resoarbă o soluţie folosită în operaţia endoscopică, pentru că era slăbit. Complicaţiile au putut fi observate în jurul orei 12, în ziua operaţiei-pulmonare şi cardiace,aproape simultan. La ora 14 a fost menţionat primul stop cardio-respirator, iar la ora 16.15 al doilea. Apoi, 45 de minute a durat resuscitarea patriarhului după cel de-al doilea stop cardio-respirator, manevră nereuşită, iar la ora 17 a fost înregistrat oficial decesul.
În foaia de operaţie se observă clar că la ora 10.30 pacientul era stabil post-operator cu funcţiile hemodinamice stabile, potrivit membrilor comisiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS