14.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecătorii candidaţi pentru Comisia de la Cotroceni, în discuţia CSM

Judecătorii candidaţi pentru Comisia de la Cotroceni, în discuţia CSM

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a început azi discuţiile legate de componenţa Comisiei speciale de la Cotroceni după ce, ieri, lista de candidaţi număra 14 judecători.
Candidaţii urmează să vină în faţa Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, singura abilitată să procedeze la selecţia celor 5 magistraţi care urmează să facă parte din comisie.
La concurs au putut participa magistraţi de la judecătorii, tribunale, tribunale specializate şi curţi de apel. Candidaturile trebuie însoţite de un curriculum vitae şi orice alte documente considerate relevante de candidaţi, mai stabileşte Regulamentul adoptat joi de CSM.
Procedura specială pentru constituirea primei Comisii stabileşte că magistraţii depun candidaturile la curţile de apel, în termen de 3 zile de la data declanşării procedurii – data publicării pe site-ul CSM. „În această situaţie, în termen de 2 zile de la expirarea termenului prevăzut, curţile de apel vor înainta Consiliului Superior al Magistraturii cel mult 3 propuneri aprobate de colegiile de conducere. În cazul în care nu s-au depus candidaturi, în termen preşedinţii curţilor de apel, cu avizul colegiilor de conducere şi cu respectarea criteriilor prevăzute formulează o propunere pe care o înaintează CSM.
Regulamentul stipulează expres independenţa Comisiei.
Comisia de la Cotroceni care urma să decidă asupra avizului de cercetare penală a trei miniştri din actualul Guvern şi-a încetat activitatea în seara de 4 octombrie odată cu publicarea în Monitorul Oficial, la câteva ore de la adoptare, a unei ordonanţei prin care Guvernul, la propunerea Ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, a modificat Legea privind răspunderea ministerială.  Ordonanţa de urgenţă adoptată în 4 octombrie de Cabinetul Tăriceanu II, la propunerea lui Chiuariu, vizat de DNA, stabilea că, la data intrării ei în vigoare, actuala comisie de la Cotroceni, în formula în care lucrează, îşi încetează activitatea. Noua ordonanţă prevede ca abia peste 30 de zile de la data la care intră în vigoare ordonanţa, CSM să înainteze preşedintelui ţării propunerile pentru noua comisie, care ar urma să fie alcătuită din judecători. Comisia are în lucru dosarele miniştrilor justiţiei şi muncii, Tudor Chiuariu şi Paul Păcuraru, şi ale foştilor miniştri Miron Mitrea, Adrian Năstase, Zsolt Nagy, Victor Babiuc şi Codruţ Şereş şi dosarul ministrului agriculturii, Decebal Traian Remeş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS