31.7 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul interzice construcţiile în parcuri

Guvernul interzice construcţiile în parcuri

Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora sau strămutarea lor sunt interzise, indiferent de regimul lor juridic, a anunţat astăzi, după şedinţa de Guvern, ministrul Mediului şi Dezvoltării Rurale, Attila Korodi.
Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care modifică şi completează OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006.
„OU pune capăt unei dezbateri lungi care se referă la schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi. Modificarea adusă elimină orice posibilitate de schimbare a destinaţiei acestor spaţii”, a spus ministrul Korodi.
Conform actului normativ, actele administrative sau juridice emise sau încheiate cu nerespectarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate absolută, a precizat ministrul Korodi.
„Nici un spaţiu verde nu poate fi modificat şi nu se poate construi pe el”, a precizat ministrul Korodi.
Autorităţile publice locale au obligaţia de a nu schimba destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, de a nu reduce suprafeţele acestora şi de a nu le strămuta.
Ministrul Mediului a precizat că până la data de 31 octombrie 2010, autorităţile publice locale au obligaţia de a asigura o suprafaţă de spaţiu verde de minimul 20 mp/locuitor, din terenul intravilan. Până în 2013, la data de 31 decembrie, suprafaţa trebuie să ajungă la 26 mp pe cap de locuitor (media generală a UE).
„În acest scop, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a OUG, autorităţile administraţiei locale vor întocmi un program în care vor fi evidenţiate etapele şi termenele intermediare propuse pentru asigurarea minimului obligatoriu de spaţiu verde”, a precizat ministrul Korodi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU