22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a decis suspendarea dezbaterilor la legea de privatizare a Automobile Craiova

Guvernul a decis suspendarea dezbaterilor la legea de privatizare a Automobile Craiova

Guvernul a aprobat astăzi un memorandum prin care sunt suspendate dezbaterile din Parlament la proiectului de lege privind unele măsuri pentru privatizarea SC Automobile Craiova, până la decizia Comisiei Europene.
Proiectului de lege privind unele măsuri pentru privatizarea SC Automobile Craiova a fost trimis de Guvern în Parlament la sfârşitul lunii septembrie.
Comisia Europeană a decis săptămâna trecută investigarea unei posibile acordări de ajutoare de stat în cazul Daewoo şi a emis un ordin prin care cere României să suspende orice acordare de ajutoare de stat care nu au fost în prealabil notificate Bruxelles-ului. Comisia a deschis o investigaţie amănunţită asupra unor posibile ajutoare acordate în contextul privatizării Automobile Craiova, fosta Daewoo Craiova, şi vânzării sale către Ford Motor Company în septembrie 2007, a anunţat purtătorul de cuvânt al comisarului pentru concurenţă Neelie Kroes.
Mai mult, a arătat Todd, România a impus nişte condiţii privatizării, şi anume producerea a minimum 200.000 de maşini în cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea activităţii curente timp de patru ani şi păstrarea tuturor foştilor angajaţi ai Automobile Craiova şi Daewoo România. "Comisia Europeană trebuie să verifice dacă aceste condiţii au condus la un preţ de vânzare mai mic decât cel care ar fi fost obţinut în cazul în care privatizarea ar fi fost necondiţionată", a mai spus purtătorul de cuvânt de la Comisia Europeană.
În plus, România pare să fi schimbat condiţiile privatizării într-un stadiu ulterior al procesului, ceea ce ar fi putut implica elemente suplimentare de ajutor, arată Bruxelles-ul.
Documentul arată că a fost semnalat faptul că guvernul român a adoptat o lege specială pentru privatizarea întreprinderii Automobile Craiova. "Se pare că legea prevede anularea datoriilor producătorului de automobile şi o garanţie privind plata datoriilor către celelalte filiale ale fostei întreprinderi Daewoo. În cadrul procedurii de licitaţie nu s-a oferit asemenea măsură celorlalţi potenţiali ofertanţi", indică textul citat.
Comisia îşi exprimă preocuparea privind faptul că este posibil ca privatizarea întreprinderii Automobile Craiova – printr-o licitaţie supusă unor condiţii – să fi condus la un preţ de vânzare mai mic şi ar putea să implice astfel un ajutor de stat. Condiţiile vizau să asigure menţinerea unui anumit nivel de producţie şi ajutorul ar putea astfel să sprijine Automobile Craiova. Acest avantaj ar fi fost finanţat prin venitul de vânzare la care statul a renunţat.
Mai mult, dacă s-ar dovedi că noul investitor a beneficiat de o anulare a datoriilor de către stat – odată ce situaţia datoriilor Automobile Craiova a împiedicat în mod vizibil un anumit număr de investitori potenţiali să prezinte o ofertă – atunci investitorul în cauză ar fi obţinut, de asemenea, un ajutor de stat.
Deschiderea unei investigaţii acordă părţilor interesate posibilitatea de a prezenta observaţii privind măsurile în cauză, mai arată Comisia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII