22.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrban consideră privatizarea Daewoo Craiova drept un "dosar sensibil"

Orban consideră privatizarea Daewoo Craiova drept un „dosar sensibil”

România trebuie să asigure o mai mare transparenţă în privinţa privatizării Daewoo şi să furnizeze Comisiei Europene în cel mai scurt timp toate informaţiile necesare, a declarat pentru NewsIn comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban.
Orban a arătat că situaţia de la Daewoo este o situaţie de încălcare a aquis-ului comunitar, "un caz cu posibil ajutor de stat", care se înscrie însă într-un şir de astfel de cazuri, precum Tractorul.
"Sensibilitatea dosarului este legată de importanţa procesului de privatizare", a precizat comisarul european.
Orban a adăugat că este necesară "asigurarea unei maxime transparenţe din partea autorităţilor române şi furnizarea în cel mai scurt timp a datelor necesare analizei Comisiei Europene".
"Am cerut comisarului pentru concurenţă să acţioneze cu maximă rapiditate şi operativitate în acest caz, pentru că procedura prevede un răspuns al Comisiei de maximum 18 luni", a mai spus Leonard Orban.
Întrebat dacă termenul avansat de preşedintele comisiei de privatizare a Daewoo, Sebastian Vlădescu, de 30 octombrie, până la care va notifica Bruxelles-ul despre privatizarea către Ford a companiei, oficialul european a spus că nu ştie nimic despre acest termen, nici dacă este stabilit de România, nici că ar fi fost impus de CE.
"Nu ştiu nimic de un deadline pe care Comisia Europeană l-ar fi transmis României. Însă lucrurile sunt foarte clare: orice ajutor de stat trebuie notificat ex-ante, îninte de acordarea lui. Acestea sunt prevederi legale europene", a accentuat Orban.
Executivul de la Bruxelles va judeca acest caz având toate informaţiile necesare, "e o discuţie tehnică ce va stabili în ce măsură există un anumit potenţial de ajutoare de stat". "Este nevoie de informaţiile în detaliu, inclusiv de planul de restructurare a Daewoo Craiova", a subliniat comisarul.
Contractul cu Ford are însă şi anumite anexe confidenţiale, prin ele aflându-se şi activele desprinse din cele trei societăţi (Automobile Craiova, Daewoo Automobile şi Mecatim Timişoara). Aceste active urmează să fie comasate într-o nouă companie, după procesul de restructurare pe care îl va face Ford. Sebastian Vlădescu a declarat că AVAS va decide ulterior care va fi modalitatea de vânzare a acestor active. Totodată, Vlădescu a spus că Ford a intrat în proprietatea a trei active, două dintre acestea ţin de activitatea principală, respectiv producţia de automobile, iar cel de-al treilea va fi folosit în activitatea de export.
Potrivit contractului de privatizare publicat de AVAS, condiţiile de prefinalizare vizează autorizarea din partea autorităţilor de concurenţă a concentrării economice, în cel mult 30 zile de la semnarea contractului, şi notificarea ajutorului de stat acordat de către AVAS la Comisia Europeană.
"În condiţiile în care se acordă ajutor de stat pentru restructurare, prezentarea planului de restructurare este absolut necesar", a insistat comisarul european Leonard Orban.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS