19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSituaţiile financiare trimestriale şi anuale se depun în termen de 45 de zile, respectiv 60 de zile

Situaţiile financiare trimestriale şi anuale se depun în termen de 45 de zile, respectiv 60 de zile

Autorităţile publice, ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, precum şi direcţiile generale ale finanţelor publice au obligaţia de a depune, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar anual şi de 45 de zile de la încheierea trimestrului de referinţă, la Ministerul Economiei şi Finanţelor, un exemplar din situaţiile financiare trimestriale şi anuale.
Termenele sunt stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată în şedinţa Guvernului de ieri, prin care se modifică şi se completează Legea contabilităţii nr. 82/1991.
Decizia a fost luată pentru ca România să poată  respecta termenul de transmitere a datelor la EUROSTAT (Institutul European de Statistică) , având în vedere timpul necesar pentru prelucrarea datelor şi  transmiterea de către MEF la Institutul Naţional de Statistică a conturilor de execuţie bugetară respectiv în termen de 75 de zile de la încheierea trimestrului de referinţă.
Modificările vizează, pe lângă stabilirea termenelor de raportare a situaţiilor financiare, crearea cadrului legal pentru ca Ministerul Economiei şi Finanţelor să împuternicească şi alte persoane decât cele cu atribuţii de inspecţie fiscală şi comisari ai Gărzii financiare pentru a aplica sancţiunile prevăzute de lege. Aceste persoane pot fi stabilite prin ordin al ministrului Economiei şi Finanţelor.
Actul normativ mai prevede că, în situaţia în care în termen de 10 zile lucrătoare de la aplicarea amenzii pentru nerespectarea termenelor de depunere, a situaţiilor financiare trimestriale şi anuale, MEF va lua următoarele măsuri:
– blocarea deschiderilor de credite bugetare pentru ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate şi ai bugetelor locale;
– blocarea conturilor de disponibilităţi deschise la unităţile trezoreriei statului pe numele autorităţilor şi instituţiilor publice finanţare integral sau parţial din venituri proprii.
De la aceste prevederi sunt exceptate următoarele operaţiuni:
– plăţile din fonduri externe nerambursabile sau finanţări primite de la instituţii sau organizaţii internaţionale pentru derularea unor programe şi proiecte, precum şi fondurile de cofinanţare şi prefinanţare aferente;
– plata drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente, precum şi a drepturilor de asigurări şi asistenţă socială;
– rambursările de credite interne şi externe, comisioanele şi alte costuri aferente;
– contribuţii şi cotizaţii către organizaţii internaţionale;
– părţile din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, potrivit legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS