19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-au majorat taxele în domeniul exploatărilor miniere

S-au majorat taxele în domeniul exploatărilor miniere

Prin actul normativ adoptat ieri s-au majorat taxele în domeniul exploatărilor miniere faţă de nivelul actual. Astfel, taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune va creşte de la 2,5 lei pe kmp la 250 de lei pe kmp, taxa anuală pentru activitatea de exploatare se va majora de la 10 lei pe kmp la 1.000 de lei pe kmp, urmând ca aceasta să se dubleze după doi ani şi să crească de cinci ori după patru ani. De asemenea, taxa anuală pentru activitatea de exploatare va fi de 25.000 lei pe kmp, comparativ cu 2.500 de lei cât este acum.
De asemenea, actul normativ aduce modificări în ceea ce priveşte redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat.
Aceasta se va stabili la încheierea licitaţiei ori la eliberarea permisului de exploatare, la o cotă procentuală din valoarea producţiei miniere, după cum urmează:
• 4% (comparativ cu 2% cât este acum) pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, pământuri rare şi disperse, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice;
• 10% (comparativ cu 6% cât este în prezent) pentru substanţe nemetalifere;
• 10% (comparativ cu 6%) pentru roci utile, cu excepţia rocilor ornamentale şi pietrelor preţioase şi semipreţioase, la care cota este de 15%;
• 10% (comparativ cu 8%) pentru sărurile haloide.
Potrivit actului normativ redevenţa cuvenită bugetului de stat pentru ape minerale se stabileşte la sursă, în echivalentul minim în lei a 4 euro/1.000 de litri (faţă de 2 euro/1.000 de litri) la cursul BNR.
Prin actul normativ adoptat astăzi se modifică şi modul de calcul al redevenţei miniere, în sensul că nu vor mai fi deduse din baza de calcul a acesteia cheltuielile de prelucrare a produselor miniere. Acest mod de reglementare este practicat şi de celelalte state membre ale Uniunii Europene.
De asemenea, actul normativ operează modificări în ceea ce priveşte redevenţa petrolieră, modificând astfel Legea petrolului nr. 238/2004.
Una dintre modificări constă în faptul că plata redevenţei petroliere se va face la momentul extragerii din zăcământ a gazelor din producţia internă extrase şi reinjectate în scopul înmagazinării. De asemenea, va fi plătită o redevenţă statului pentru concesionarea operaţiunilor petroliere de înmagazinare subterană a gazelor din import. Aceasta va fi de 3% din valoarea venitului brut realizat din operaţiunile de înmagazinare subterană a gazelor naturale.
De asemenea va creşte de la 5% la 10% cota din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiunile petroliere de transport şi tranzit al petrolului prin sistemele naţionale de transport al petrolului, precum şi din operaţiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate în proprietatea publică a statului.
Potrivit actului normativ, activităţile de înmagazinare subterană a gazelor naturale se atribuie direct, printr-un acord petrolier, de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, titularilor acordurilor petroliere care desfăşoară aceste activităţi la data intrării în vigoare a noilor reglementări.
Licenţele de concesiune/administrare şi acordurile petroliere încheiate şi neintrate în vigoare, precum şi licenţele de concesiune/administrare şi acordurile petroliere intrate în vigoare se renegociază în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă. Termenul de finalizare a renegocierii se stabileşte prin ordin al conducătorului autorităţii competente. Licenţele de concesiune/administrare şi acordurile petroliere, astfel cum au fost renegociate, se modifică/completează prin încheierea de acte adiţionale între autoritatea competentă şi titular. În vederea renegocierii, autoritatea competentă notifică titularul cu privire la data renegocierii şi modificările/completările corespunzătoare.
Estimările arată că în următorii patru ani veniturile bugetare provenite din taxe şi redevenţe miniere şi petroliere vor creşte cu 1.000 de milioane lei noi (10.000 de miliarde lei vechi).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS