30.1 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstrucţiile şi terenurile aflate în patrimoniul instituţiilor publice vor fi reevaluate cel puţin o dată la trei ani

Construcţiile şi terenurile aflate în patrimoniul instituţiilor publice vor fi reevaluate cel puţin o dată la trei ani

Construcţiile şi terenurile aflate în patrimoniul instituţiilor publice vor fi reevaluate cel puţin o dată la trei ani pe baza ratei inflaţiei comunicată de Institutul Naţionale de Statistică pentru luna decembrie a anului anterior sau de către evaluatori autorizaţi, conform reglementărilor legale în vigoare, a decis Guvernul în şedinţa de ieri. Măsura se va aplica începând cu 1 ianuarie 2008 şi corespunde reglementărilor internaţionale în domeniul contabil. Noile prevederi stabilesc că rezultatele reevaluării vor fi înregistrate în contabilitate până la finele anului în care s-a efectuat reevaluarea.
Potrivit Ordonanţei aprobate de Guvern, reevaluarea activelor fixe corporale se efectuează cu scopul determinării valorii juste a acestora, ţinându-se seama de inflaţie, utilitatea bunului, starea acestuia şi de preţul pieţei, atunci când valoarea contabilă diferă semnificativ de valoarea justă.
Ordonanţa stabileşte că vor fi reevaluate şi activele fixe corporale aparţinând domeniului public al statutului sau al unităţilor administrativ-teritoriale date în administrare regiilor autonome, care nu au fost reevaluate potrivit prevederilor  HG nr. 1553/2003 şi OG 81/2003. Şi în acest caz reevaluarea se va face pe baza ratei inflaţiei comunicată de INS pentru luna decembrie a anului anterior sau de către evaluatori autorizaţi. Rezultatele reevaluării vor fi înregistrate în contabilitate până la finele anului 2008.
Activele fixe corporale aflate în proprietatea publică şi care sunt în prezent înregistrate în unităţi naturale vor fi reevaluate după metodologia stabilită de către fiecare minister, autoritate a administraţiei publice centrale şi locale sau de către evaluatori autorităţi conform reglementărilor legale în vigoare. În acest caz, rezultatele evaluării urmează a fi înregistrate în contabilitate până la finele anului 2010. Termenul anterior prevăzut de legislaţie era 31 decembrie 2007.
Potrivit unei alte prevederi, termenul pentru înregistrarea în contabilitate a  rezultatelor reevaluării în cazul bunurilor din patrimoniul cultural naţional a fost prelungit de asemenea până la finele anului 2010. (Data limită potrivit OG nr. 3/2005 era sfârşitul anului 2007). Reevaluarea va fi realizată de către evaluatori autorizaţi conform reglementărilor legale în vigoare. Această reglementare nu se aplică în cazul bunurilor din patrimoniul cultural naţional care nu pot fi reevaluate potrivit standardelor internaţionale de evaluare.
Potrivit prevederilor OG nr. 81/2003, bunurile din patrimoniul naţional trebuiau reevaluate până la 31 decembrie 2004. Acest termen nu a putut fi respectat, din cauza lipsei evaluatorilor autorizaţi şi a diversităţii bunurilor din patrimoniul cultural naţional, motiv pentru care a fost prelungit iniţial până la 31 decembrie 2007 prin OG 3/2005, iar prin prezentul act normativ până la sfârşitul anului 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS