10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateClădire de o sută de miliarde la Muzeul Olteniei

Clădire de o sută de miliarde la Muzeul Olteniei

Muzeul Olteniei se extinde cu o nouă clădire la standarde occidentale. Consiliul Judeţean Dolj a semnat ieri contractul cu firma de construcţii Recon, în valoare de 96 de miliarde de lei vechi. De aceşti bani, constructorul va ridica de la zero o clădire de 2.200 de metri pătraţi, unde va funcţiona secţia de istorie-arheologie.

Conform contractului, noua construcţie va trebui terminată în 12 luni, lucrările urmând să înceapă în circa două săptămâni. Directorul muzeului, Mihai Fifor, a declarat că înainte de organizarea licitaţiei pentru desemnarea câştigătorului au avut probleme, deoarece nu ştiau ce să facă: să modernizeze vechea clădire, ceea ce ar fi presupus închiderea muzeului, sau să construiască una nouă. „Consolidarea ar fi costat peste 200 de miliarde şi ar fi trebuit să găsim altă clădire unde să mutăm piesele. Aşa că ne-am gândit să construim această clădire nouă, care este o premieră în ţară, idee care ne-a venit din nevoia de spaţiu. Sperăm ca la sfârşitul anului viitor lucrarea să fie terminată, iar în anii următori să consolidăm clădirea veche“, a declarat Fifor. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că luarea deciziei de a investi cele aproape o sută de miliarde s-a datorat şi faptului că Muzeul Olteniei a fost grav afectat de cutremurul din 1977, fără să spună cineva care este stare acestuia. „Trebuia trecut pe o listă şi închis câţiva ani. Ar fi rămas în afara circuitului cultural, iar obiectele de patrimoniu s-ar fi deteriorat“, a precizat Prioteasa. Nici obţinerea autorizaţiei de construire nu a decurs uşor. „Clădirea veche, care este monument istoric, şi cea nouă sunt legate printr-o pasarelă la etajul unu şi a trebuit să obţinem toate avizele de la comisiile de cultură“, a declarat Mihai Fifor. În ceea ce priveşte actuala clădire a muzeului, acesta a precizat că s-a organizat licitaţie pentru proiectare în vederea reabilitării, bani care vor veni din accesarea fondurilor structurale.

Dotări occidentale

Noua clădire va fi construită la nivel occidental. Aceasta va fi dotată cu sistem de climatizare, antifurt, sistem data voce şi de control al umidităţii. În plus, va fi dotată şi cu două camere de oaspeţi cărora, cel mai probabil, li se va schimba destinaţia, deoarece Ion Prioteasa s-a arătat nemulţumit de includerea lor în proiect. „CJ Dolj are un hotel unde pot fi cazaţi oaspeţii. Cu foamea de spaţiu existentă, cred că vom da acestor camere altă destinaţie“, a spus Prioteasa. Dotările sunt necesare, spun oficialii CJ Dolj, pentru a conserva obiectele de patrimoniu a căror valoare este estimată la câteva sute de milioane de euro. Pe hârtie însă, valoarea lor este de zece miliarde de lei vechi. „Spre exemplu, un covor oltenesc de la sfârşitul secolului este evaluat la un leu la valoarea de dinainte de 1989. În curând însă, se va începe reevaluarea întregului patrimoniu la nivel naţional“, a spus directorul muzeului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS