19.4 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu susţine că în şcoala românească încă se practică furtul şi minciuna

Băsescu susţine că în şcoala românească încă se practică furtul şi minciuna

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus astăzi studenţilor de la Universitatea "Ioan Cuza" din Iaşi, la deschiderea anului universitar, că în şcoala românească încă se practică furtul şi minciuna, în locul verticalităţii şi adevărului, fapt care duce la scăderea competitivităţii educaţiei româneşti.
Cu ocazia deschiderii anuului universitar, şeful statului a semnalat ceea ce el a numit elementele de corupţie existente în sistemul educaţional românesc.
"Universitatea înseamnă verticalitate şi corectitudine, nu furt şi minciună. Or, din nefericire, şcoala românească suferă de aceste tare. Plagiatul făcut de unii profesori, cumpărarea lucrărilor de licenţă, mită pentru promovarea examenelor sunt practici curente. Elevul sau studentul învaţă că plata, şi nu învăţătura, este soluţia pentru a obţine o diplomă", a spus Traian Băsescu, citat de NewsIn.
Preşedintele a adăugat că această reţea de plată, respectiv plătirea de meditaţii pentru promovarea bacalaureatului şi banii pentru promovarea examenelor în timpul facultăţii, dublează sistemul eucaţional şi împiedică sistemul universitar să fie un spaţiu competitiv.
"Avem studenţi excelenţi, capabili de performanţe, dar mulţi aleg să migreze spre alte profesii decât cea învăţată în şcoală, dacă nu cumva au plecat deja din ţară. România are nevoie de persoane competente, are nevoie de tinerii ei", a adăugat şeful statului.
Traian Băsescu a mai spus că învăţământul românesc nu este şi nu trebuie să fie un furnizor de muncă necalificată pentru ţările europene. "Universitatea trebuie să fie un spaţiu al formării de persoane competente care să concureze cu alţi absolvenţi din celelalte universităţi ale lumii", le-a mai spus preşedintele studenţilor de la universitatea ieşeană.
Preşedintele Traian Băsescu, care a ales Iaşiul pentru a participa la deschiderea anului universitar, va vizita, luni, printre altele, singura şcoală particulară din ţară care aparţine unei universităţi, respectiv Şcoala cu clasele I-IV „Junior”, din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS