24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSM a avizat cu amendamente proiectul legii de modificarea Codului de procedură penală

CSM a avizat cu amendamente proiectul legii de modificarea Codului de procedură penală

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil cu amendamente proiectul de lege ce vizează schimbarea Legii nr. 356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penală, informează astăzi CSM.
Modificările din proiect în forma propusă de Consiliul Superior al Magistraturii stabilesc următoarele: "Cauzele aflate în curs de urmărire penală sau de judecată la parchetele militare şi instanţele militare la data intrării în vigoare a prezentei legi, date în competenţa parchetelor sau instanţelor civile, vor fi urmărite sau judecate de parchetele civile sau instanţele civile".
Proiectul vizează modificarea alin. (2) şi (3) ale art. III din lege, care prevăd că toate cauzele care se aflau în curs de urmărire penală sau de judecată la parchetele sau instanţele militare la data intrării în vigoare a Legii nr.356/2006 şi care ar fi de competenţa parchetelor sau instanţelor civile, continuă să fie urmărite sau judecate de parchetele sau instanţele militare, se arată în comunicatul CSM.
Cauzele aflate în curs de judecată la data intrării în vigoare acestei legi, urmează să fie judecate de instanţele competente conform dispoziţiilor aplicabile anterior acestei date, se precizează în comunicat.
Ambele dispoziţii au fost declarate neconstituţionale prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 610 din 20 iunie 2007, cu motivarea că menţinerea competenţei parchetelor şi instanţelor militare pentru cauzele aflate în curs de urmărire penală sau de judecată la data intrării în vigoare a legii este nejustificată, în condiţiile în care parchetele şi instanţele militare urmează să continue instrumentarea unor cauze privind persoane care nu au calitatea de militari, se mai arată în comunicatul CSM.
Curtea Constituţională a apreciat că această derogare este vădit discriminatorie în raport cu criteriul avut în vedere de legiuitor la modificarea art. 35 alin. (1) şi (2) Cod procedură penală, respectiv lipsa calităţii de militar a unora dintre făptuitori. S-a stabilit că textele menţionate contravin prevederilor art. 16 alin. (1) din Constituţia României, care garantează egalitatea în drepturi,deoarece reglementează în mod diferit competenţa de soluţionare a unor cauze privind persoane având acelaşi statut şi aflate în aceeaşi situaţie juridică, precizează CSM.
Dispoziţiile art. 147 alin. (1) din Constituţie impun aceste modificări. Dispoziţiile constatate de Curtea Constituţională ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă în acest interval Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile cu dispoziţiile Constituţiei iar pe durata acestui termen, respectivele dispoziţii sunt suspendate de drept, mai arată CSM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS