30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnităţile sanitare din 13 judeţe vor beneficia de un sistem informatic performant

Unităţile sanitare din 13 judeţe vor beneficia de un sistem informatic performant

Guvernul a aprobat repartizarea pe destinaţii a sumelor alocate Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) prin rectificarea din luna iunie, a anunţat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii Publice, la finalul şedinţei de guvern.
Potrivit datelor prezentate de acesta, sumele au fost repartizate pentru aparatură medicală şi echipamente de comunicaţii în urgenţă, reparaţii capitale şi investiţii la spitale. Astfel, suma de 196,2 milioane de lei este destinată achiziţionării, prin licitaţie naţională realizată de MSP, de aparatură medicală şi echipamente de comunicaţii în urgenţă. Pentru realizarea unor reparaţii capitale la spitale a fost alocată suma de 106,8 milioane de lei iar pentru investiţii suma a fost de 47 de milioane lei. Banii vor fi alocaţi direct spitalelor, a precizat Nicolăescu.
Potrivit unui alt act normativ aprobat de Guvern, unităţile sanitare din 13 judeţe  – Argeş, Mureş, Cluj, Sibiu, Constanţa, Neamţ, Tulcea, Bihor, Botoşani, Covasna, Braşov, Dolj, Timiş – şi din Municipiul Bucureşti vor beneficia de un sistem informatic de înaltă performanţă, a anunţat ministrul Eugen Nicolăescu. El a precizat că Guvernul a modificat, în acest sens, HG nr. 1079/2000. Potrivit noilor prevederi, sumele necesare realizării sistemului informatic, pe perioada de realizarea acestuia, se asigură din venituri proprii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin bugetul Ministerului Sănătăţii Publice şi nu din credite externe.
Ministrul Eugen Nicolăescu a prezentat Executivului şi o Notă privind descentralizarea structurilor din cadrul MSP şi a unităţilor aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea ministerului. "Guvernul ne-a acordat mandat să elaborăm proiectul de lege pentru descentralizarea sistemului de sănătate” a declarat Nicolăescu.
Potrivit acestuia, MSP va avea ca atribuţii doar strategia, politica şi controlul în domeniul sănătăţii, urmând ca toate serviciile operative să fie transferate din subordinea directă a ministerului.
Ministrul Sănătăţii a arătat că se va înfiinţa o Agenţie Naţională de Programe, care va avea în subordine 8 agenţii regionale de programe, o agenţie naţională de Sănătate Publică, care va funcţiona cu 8 agenţii regionale de asistenţă medicală şi o Agenţie Naţională pentru Dispozitive Medicale care va coordona şi va controla tot ceea ce înseamnă autorizare în domeniul dispozitivelor medicale.
De asemenea, în subordinea MSP se va organiza Inspecţia Sanitară de Stat, care va avea două componente, una care se referă la partea igienico – sanitară şi o componentă care se va referi, pentru prima oară în România, la calitatea serviciilor medicale. „Ministerul Sănătăţii Publice va realiza standarde minimale în domeniu, urmând ca inspecţia să verifice modul în care standardele se aplică” a declarat ministrul Nicolăescu.
O altă măsură se referă la trecerea tuturor spitalelor publice din România în coordonarea şi subordonarea autorităţilor locale, cu excepţia spitalelor regionale, care vor rămâne în coordonarea agenţiilor regionale de asistenţă medicală.
Eugen Nicolăescu a mai afirmat că fabrica de seringi Sanevit Arad va fi transferată la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, urmând să fie privatizată.
„Dorim ca Academia de Ştiinţe Medicale, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, să preia activitatea din toate punctele de vedere în domeniul cercetării medicale” a  declarat ministrul Eugen Nicolăescu.
Tot în subordinea directă a ministerului vor rămâne Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar, Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Agenţia Naţională de Transplant şi Agenţia Naţională a Medicamentului.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS