9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcursul de extindere a Palatului Victoria a fost câştigat de o firmă din Olanda

Concursul de extindere a Palatului Victoria a fost câştigat de o firmă din Olanda

Guvernul a anunţat duminică că proiectul câştigător pentru extinderea clădirii din Piaţa Victoriei aparţine unei firme din Olanda, "De Architekten CIE".  Cei doi arhitecţi care au elaborat proiectul câştigător sunt Branimir Medic şi Pero Puljiz. La concurs au particpat şase firme, dintre care patru din Franţa, una din Germania şi cea desemnată câştigătoare din Olanda. La ceremonia de la Palatul Victoria au participat membrii juriului internaţional şi reprezentanţi ai Cancelariei Primului-ministru. Concursul s-a desfăşurat sub egida Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor. De altfel, regulamentul concursului şi tema acestuia au fost realizate urmând recomandările Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor, precum şi exemplele similare europene în domeniu (concursul de arhitectură pentru sediul NATO –Bruxelles, concursul de arhitectură pentru sediul Consiliului Europei – Strasbourg). Cancelaria Primului-ministru a lansat Concursul internaţional de proiecte de arhitectură "Extinderea Palatului Victoria" în luna iulie 2006. Anunţul are loc la un an de la lansarea concursului de proiecte.
Extinderea spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea Guvernul a fost impusă, în primul rând, de necesitatea refacerii şi consolidării Palatului Victoria. Un alt motiv a fost creşterea cererii de spaţii pentru desfăşurarea activităţii instituţiilor administraţiei publice, în condiţiile în care sediile unora dintre acestea au fost retrocedate.
Concursul a fost organizat în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.34/2006 privind achiziţiile publice şi a respectat toate prevederile legale în domeniu. La acest concurs a putut participa orice persoană fizică sau juridică interesată, în măsură să ofere servicii de proiectare în construcţii, conform legilor în vigoare.
Anunţul privind organizarea concursului a fost publicat atât în Monitorul Oficial din România, cât şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. O condiţie obligatorie era ca cel puţin unul dintre membrii echipei să fie arhitect cu drept de semnătură al Ordinului Arhitecţilor din România sau al unei organizaţii profesionale similare din străinătate. Concursul s-a desfăşurat în două faze. În prima fază au fost selectaţi 6 candidaţi, pe baza experienţei în proiectarea construcţiilor şi a referinţelor privind clădirile de birouri comparabile realizate. Selecţia a fost realizată de o comisie de analiză a dosarelor, formată din un reprezentant al Ordinului Arhitecţilor din România, un reprezentant al Universităţii de Arhitectura „Ion Mincu”, doi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi un reprezentant al Cancelariei Primului-Ministru.
În urma jurizării a fost anunţat duminică rezultatul celei de-a doua etape: alegerea proiectului de arhitectură. Selecţia aparţine unui juriu format din 9 persoane, dintre care 5 sunt arhitecţi străini. Juriul este autonom în deciziile şi opiniile pe care le emite.
Câştigătorul concursului va avea calitatea de proiectant general. Acesta va întocmi studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, cât şi proiectul de execuţie. De asemenea, va avea obligaţia de a asigura asistenţa tehnică pe tot parcursul realizării lucrărilor şi pe perioada garanţiei de bună execuţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS