12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxele de mediu fug la Bucuresti

Taxele de mediu fug la Bucuresti

Firmele doljene platesc anual zeci de miliarde de lei vechi ca taxe la fondul pentru mediu. Desi cotizeaza de câtiva ani, firmele doljene nu au primit nici un ban pâna in prezent, deoarece nu au intocmit proiecte.


Fondul de Mediu a fost creat special pentru investitii in proiectele destinate reducerii poluarii de orice natura in atmosfera. Cu toate ca firmele cotizeaza an de an miliarde de lei vechi la acest buget, foarte putine sume se intorc la societati ca fonduri nerambursabile pentru investitii. Potrivit statisticilor furnizate de Administratia Fondului de Mediu (AFM) Bucuresti, din Dolj s-au colectat venituri in valoare totala de 6,8 milioane de lei (68 de miliarde de lei vechi). Nici o firma doljeana nu a beneficiat pâna in prezent de bani nerambursabili de la fond, desi taxele pentru mediu se colecteaza de câtiva ani. In 2006, veniturile asigurate de doljeni au fost cu 30% mai mari fata de anul precedent, iar fata de 2004 – mai mari cu 113%. Singurul proiect, pentru care se mentioneaza ca este „in curs de finantare“, este depus de Primaria Craiova – 1,4 milioane de lei pentru protectia surselor de apa.


Taxe diferentiate


Potrivit legii, firmele trebuie sa cotizeze 3% din valoarea de vânzare a deseurilor feroase si neferoase, un leu pe kilogramul de ambalaje de orice tip introduse pe piata de producatorii si importatorii de bunuri ambalate si 2% din valoarea substantelor clasificate ca periculoase pentru mediu. In cazul masei lemnoase pe picior, taxa este de 3% din valoarea de vânzare a acestora, suma fiind incasata de vânzator de la cumparator. La prelucrarea materialului lemnos, se achita 3% din valoarea de vânzare a produselor obtinute de catre cel care face prelucrarea. De asemenea, se plateste tot 3% din suma de gestionare a fondurilor de vânatoare. Si producatorii, si importatorii de anvelope trebuie sa colecteze produse uzate in proportie de 80% fata de cantitatea livrata pe piata. In caz contrar, ei trebuie sa plateasca o taxa de mediu de un leu pentru fiecare kilogram nerealizat. In caz de intârzieri cu declararea sumelor care trebuie achitate, firmele sunt pasibile de amenzi cuprinse intre 20 si 25 de milioane de lei vechi. De altfel, câtiva patroni s-au si trezit contravenienti pe parcursul anului trecut, dupa cum a precizat Marin Costache, comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj. „In 2006 am aplicat amenzi in valoare totala de 80 de milioane de lei vechi. Noi verificam si daca societatile si-au declarat sumele care trebuie platite la Fondul pentru Mediu“, a spus Costache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS