18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFuziunea operatorilor de apa, disputata de consiliul local si consiliul judetean

Fuziunea operatorilor de apa, disputata de consiliul local si consiliul judetean

Atât Consiliul Local Râmnicu Vâlcea, cât si consiliul judetean doresc preluarea viitorului operator regional de apa. Alesii râmnicenilor s-au decis insa cu greu sa accepte ideea de unificare a Acvarim si Apavil.


Intre conducerea Consiliului Judetean Vâlcea si CL Râmnicu Vâlcea continua discutiile in legatura cu cine va prelua preconizatul operator regional. In sedinta de CL tinuta ieri pe aceasta tema, unii consilieri locali au avut rezerve in ceea ce priveste conducerea distribuitorului de apa in judet. Gigi Matei, consilier PSD, a fost de parere ca nu se va ajunge la un rezultat in legatura cu fuziunea atâta timp cât ambele consilii doresc managementul acestei societati.


Chiar daca primarul Mircia Gutau a declarat in mai multe rânduri ca nu conteaza de cine va apartine societatea ce va trebui infiintata prin fuziune in acest an, decizia finala nu poate fi luata decât de catre forul legislativ din Râmnicu Vâlcea. Cu toate acestea, conducerea CJ sustine ca, datorita importantei serviciului, conducerea acestuia va trebui sa fie preluata de judet. „Fuziunea Acvarim – Apavil e una dintre dorintele noastre si speram ca anul acesta sa se realizeze. Sunt interesat ca aceasta fuziune sa aiba loc si municipalitatea trebuie sa inteleaga ca managementul apei trebuie sa fie in subordinea CJ si ca trebuie sa lasam orgoliile la o parte. Cred ca mai important este interesul cetatenesc, deoarece organizarea managementului apa si deseuri este extrem de important in urmatoarea perioada la nivelul CJ“, a declarat Dumitru Buse, presedintele CJ Vâlcea. Acesta a mai spus ca, desi a fost propusa, fuziunea nu a fost posibila deoarece unul dintre cei care sprijina proiectul, si anume primarul Gutau, a lipsit mai bine de patru luni din fruntea executivului, iar autoritatile judetene nu au avut cu cine discuta in tot acest timp.


Comisie de negociere marita


Adunati de Gutau in sedinta extraordinara, alesii locali au dezbatut ieri mai bine de o ora si jumatatea asupra formei in care hotarârea de CL ar trebui sa fie votata pentru a incepe procedurile de fuziune. Proiectul de hotarâre, sigurul de pe ordinea de zi, a amplificat si mai mult disensiunile dintre Gutau si liberalul Ion Nicolae, presedintele de sedinta, si a stârnit o seama de contradictii in legatura cu ideea de fuziune. Desi aproape toti consilierii au fost de acord cu fuziunea celor doi furnizori de apa, alesii au preferat sa se invârta in jurul cozii si sa aduca amendamente proiectului care spre final a fost votat in forma initiala, doar cu o singura modificare. Astfel, consilierii au adaugat comisiei initiale, creata de mai bine de un an pentru a negocia cu judetul fuzionarea distribuitorilor, doi noi membri, pentru ca toate partidele din consiliu sa fie reprezentate la discutii. Proiectul votat a mai cuprins si termenul de 15 februarie, data pâna la care comisia nou-creata sa prezinte un raport consiliului local, in care sa fie detaliate variantele optime pentru crearea unui operator regional: fuziune, concesiune sau absorbtie.


Operatiunea de fuzionare nu va schimba tarifele


Potrivit consilierului PSD Valer Tudor, chiar daca se va produce o unificare a celor doua societati, tarifele practicate la apa nu se vor schimba in bine. „S-au facut foarte multe afirmatii in presa locala ca aceasta operatiune ar duce la scaderea preturilor la apa. Pretul aprobat prin proiectul ISPA nu poate fi atins. Sunt de acord cu fuzionarea pentru ca UE nu va mai da fonduri structurale fragmentate pentru regiunea noastra“, a spus Tudor. Mare parte din operatiunea propusa de primar este aprobata de principiu. Chestiunile de detaliu par insa a pune bete in roate primarului, care a propus pâna si o sedinta comuna a CL si CJ in care sa se lamureasca intreaga procedura. Se pune problema cine va gestiona fondurile si activele societatii nou-create si cine va returna banii catre Banca Europeana de Investitii atunci când va veni scadenta pentru imprumuturile luate pentru reabilitarea retelei de apa din Râmnic. Urgentarea fuziunii este prioritara atât pentru Acvarim, cât si pentru Apavil, fondurile structurale ale UE fiind acordate numai operatorilor regionali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS