23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSezonul spargerilor de locuinte

Sezonul spargerilor de locuinte

In perioada Sarbatorilor de iarna se asteapta o crestere a activitatii spargatorilor de locuinte, care profita de plecarea de acasa a proprietarilor.


Multi oameni pleaca de acasa in perioada Sarbatorilor de iarna, fie in vacanta, fie in vizita pe la rude. Acesta este momentul pe care il asteapta spargatorii de locuinte sau „springarii“, cum sunt numiti acestia in argoul hotilor. Cunoscând modul in care acestia actioneaza, cetatenii pot evita astfel de „vizite“ nedorite in lipsa lor.


Aerul conditionat, semn de bogatie


Spargatorii de locuinte actioneaza in general dupa studierea apartamentului sau casei pe care o vizeaza, urmarind programul celor din casa, pentru a stabili când pleaca adultii la serviciu, când se duc copiii la scoala, dar si care este ora de intoarcere a celor din familia respectiva. De cele mai multe ori, springarii actioneaza „la pont“, pe baza unor informatii cu privire la situatia materiala a celor vizati. Alteori, se orienteaza dupa termopane si instalatiile de aer conditionat, pentru a depista locuintele celor cu oarecare potenta materiala.


„In general, springarii vizeaza locuintele persoanelor cu potenta materiala – medici, profesori universitari, patroni – care detin acasa bunuri de valoare. Se fura de obicei bani lichizi (lei sau valuta), bijuterii, telefoane mobile ori aparatura electronica“, a mentionat comisarul Constantin Banica, seful Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Craiova.


Câte o metoda pentru fiecare usa


Metodele folosite de hoti pentru a intra in apartamente sunt diverse. Unii intra pe geam, mai ales la parter si primul etaj. Chiar si gratiile de la geam se pot usor taia cu un cleste tip „gura de lup“. Altii forteaza usa de la intrare cu o ranga sau un levier, ba chiar numai cu o surubelnita. „Specialistii“ utilizeaza insa mijloace tehnice, precum cheile potrivite sau „pontoarca“ (dispozitiv putin mai mare decât o bricheta, cuprinzând un manunchi de lamele metalice care, introduse in broasca, iau forma cheii, permitând deschiderea usii).


Springarii au leac si pentru usile metalice, folosind un dispozitiv cu care prind si rup butucul yalei, ori chiar un soi de cric, cu care departeaza lateralele tocului.


Exista insa si cazuri de spargatori atipici. In aceasta categorie ar intra craioveanul Anghel Purcarin, prins in flagrant de politisti dupa ce sparsese 30 de apartamente. El actiona dupa o metoda empirica. Suna sau batea la usa si, daca nu-i raspundea nimeni, se „autoinvita“, fortând usa cu un soi de ranga, de fapt o unealta de scos cuiele. Alegea numai usile de lemn, care se puteau deschide foarte usor si lucra repede, fara sa stea mai mult de doua minute in vreo locuinta.


 


Recomandari


• Dotati-va usa de acces in locuinta cu doua incuietori, având sisteme de chei diferite;


• Când sunteti plecat de acasa, lasati un bec aprins, pe hol sau in bucatarie;


• Instruiti-va copiii sa pastreze cu atentie cheia si mai ales sa n-o lase sub presul de la intrare;


• Daca intâlniti pe scara persoane necunoscute, chestionati-le pe cine cauta si cum se numesc, iar daca aveti suspiciuni, anuntati politia;


• Daca auziti zgomote suspecte pe casa scarii, incercati sa depistati cauza si chemati politia;


• Educati copiii sa nu deschida persoanelor necunoscute, chiar daca spun ca sunt trimise de dumneavoastra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU