12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBania, fara apa in ajun de Craciun

Bania, fara apa in ajun de Craciun

Mii de craioveni ar putea ramâne fara apa potabila tocmai in ajunul Sarbatorilor de iarna, din cauza ca Electrica Oltenia -sucursala Craiova a somat Regia Autonoma Apa Craiova sa achite datoria de trei miliarde de lei – debit curent plus restanta – pâna pe 22 decembrie.


Managementul dezastruos practicat la Regia Autonoma Apa Craiova in ultimii ani si refuzul craiovenilor de a-si achita datoriile catre furnizorul de apa dau „roade“: Electrica Oltenia a anuntat regia ca va sista energia electrica la statiile de pompare daca nu plateste urgent aproape trei miliarde de lei – debit curent plus restante. Data scadenta este 22 decembrie, ceea ce inseamna ca mai mult de jumatate din populatia Baniei ar putea ramâne fara apa in ajun de Craciun. Directorul general al Regiei Autonome Apa, Constantin Stamatoiu, spune ca unitatea pe care o conduce este, practic, in imposibilitate de plata, din cauza ca asociatiile de proprietari nu platesc serviciile regiei. „Avem de incasat nu trei, ci peste 100 de miliarde de lei de la asociatiile de proprietari. Ce ne dau acestea lunar nu ajunge nici pentru obligatiile pe care le avem noi la Electrica si la Apele Române, care ne livreaza apa. Vom incerca sa gasim intelegere la marii consumatori care ne sunt datori si sa platim la Electrica. Daca nu vor mai functiona statiile de pompare, atunci va mai ajunge apa numai prin cadere libera, evident numai in anumite zone ale orasului si la o presiune scazuta“, a spus Stamatoiu.


Unde dispare apa


Regia Autonoma Apa Craiova cumpara lunar peste patru milioane de metri cubi de apa si factureaza mai putin de doua milioane de metri cubi, a declarat in urma cu câteva zile chiar primarul Craiovei, Antonie Solomon. Nici cele doua milioane de metri cubi facturate nu sunt insa platite la timp de catre beneficiari, astfel ca pierderile Regiei Apa scapa de sub control. Incercând sa afle unde se duce aceasta apa, directorul general Constantin Stamatoiu a facut saptamâna trecuta un experiment simplu, despre care predecesorii sai n-au suflat un cuvintel: a dispus montarea de apometre la doua retele stradale – Viilor si Rasinari, aflate in puncte diametral opuse ale orasului si unde consumatorii platesc in sistem pausal. „Rezultatele sunt infioratoare: la un cosum inregistrat pe apometru de 1.000 metri cubi, volumul facturat conform sistemului pausal este de 200 de metri cubi. Si este vorba de mai putin de 100 de abonati. Daca tinem cont ca in Craiova 18.000 de clienti platesc in acest mod, mi-e si frica sa fac un calcul al pierderilor. Este o enigma de ce nu au fost contorizate pâna acum gospodariile Craiovei“, a declarat Stamatoiu. Acesta a precizat ca o alta cauza a pierderilor o constituie bransamentele ilegale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU