23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovita, contorizata integral

Craiovita, contorizata integral

In toate blocurile celui mai mare cartier al Baniei se va plati apa calda dupa contor in cel mult o saptamâna – perioada de racordare la soft a aparatelor de masura -, dupa ce Regia de Termoficare si-a tinut promisiunea facuta pe 14 noiembrie, la dezbaterea „Fii vocea cartierului tau!“, si a dispus instalarea ultimelor 106 contoare de apa calda.


In cartierul Craiovita au fost dotate cu sisteme de masura a apei calde toate cele 1.000 de scari de bloc, a aratat ieri directorul general al Regiei Autonome de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache. Ultimele 106 aparate au fost montate in regim de urgenta dupa ce mai multi locatari din Craiovita s-au aratat nedumeriti fata de modul de facturare, iar unii, cum ar fi Ioana Cornea, din blocul 43 B, chiar s-au declarat convinsi ca facturile la apa calda ar putea fi mai mari decât la blocurile echipate cu contoare. Directorul Termoficarii sustine insa ca este mai ieftina apa calda la scarile unde nu exista echipamente de masura. „Se poate dovedi prin comparatia facturilor la condominii relativ identice, ca suprafata echivalenta termic si numar de persoane, ca in blocurile fara contoare costurile sunt sensibil mai mici. Vorbim numai despre scarile la care nu au fost niciodata montate contoare de apa calda, fiindca daca au fost, dar nu mai sunt din cauza ca s-au defectat si au fost ridicate pentru reparatii sau inlocuire, contravaloarea apei calde se stabileste altfel“, a spus Tudorache. Este chiar situatia blocului 128, prezentata de Florica Dicianu la intâlnirea organizata de Gazeta de Sud pe 14 noiembrie, in cadrul proiectului „Fii vocea cartierului tau!“. Potrivit directorului Tatian Tudorache, in astfel de cazuri se factureaza similar unei perioade cu caracteristici asemanatoare – temperatura, durata zi-noapte etc. – din anul trecut. „Oricum, incepând de saptamâna viitoare, se va trece la inregistrarea consumurilor de caldura si apa calda dupa contoare si gigacalorimetre la toate blocurile din Craiovita. Nu este posibil sa facem acest lucru acum, fiindca mai avem nevoie de câteva zile pentru racordarea celor 106 contoare de apa calda la sistemul electronic de inregistrare“, a precizat Tudorache.


11 la suta, pierderile admise


Daca totusi la o scara de bloc nu exista nici gigacalorimetru, nici contor de apa calda, calculul caldurii si apei calde se face dupa scaderea a câte 11% din volumule indicate la iesirea din punctul termic, conform reglementarilor Agentiei nationale de reglementare in domeniul serviciilor de gospodarire comunala. Pentru caldura se tine cont de indici stabiliti in functie de suprafata echivalenta termic (suprafata corpurilor de incalzire din apartament) si timpul de functionare a sistemelor, iar pentru apa calda – de numarul de persoane din imobil si de orele de functionare, dupa cum a mai aratat directorul general al Regiei de Termoficare.


Gigacalorimetre la toate scarile


Toate scarile de bloc din Craiova sunt echipate cu gigacalorimetre, cu exceptia a câteva unde aparatele defecte au fost ridicate si trebuie inlocuite. De asemenea, la peste 3.000 de scari au fost montate contoare de apa calda, alte 1.000 urmând a fi instalate pâna la 1 ianuarie 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU