14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Ucigasii fara chip

Procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova au decis: nu exista vinovati in dosarul penal al exploziei din Lapus, propunând neinceperea urmaririi penale (NUP) fata de reprezentantii DISTRIGAZ SUD Craiova.


Dimineata de 26 ianuarie 2006 se arata deosebit de friguroasa pentru craioveni. Termometrele indicau -19 grade Celsius.


La ora 5 si 15 minute, o explozie de proportii a zguduit cartierul Lapus. Punctul Termic nr. 3, din vecinatatea blocului U 2, a sarit in aer. Peretii s-au inclinat catre exterior, iar tavanul s-a prabusit peste instalatiile care asigurau caldura si apa calda pentru 926 de apartamente. Mii de geamuri, ale apartamentelor situate pe o raza de mai bine de 200 de metri, au fost spulberate de suflul exploziei. Zeci de autoturisme parcate pe o raza de câteva zeci de metri au fost la rândul lor avariate. In interiorul punctului termic au izbucnit flacari. Inauntru se aflau Danut Ibinceanu, de 44 de ani, angajat al Regiei de Termoficare, si Doinita Trica, de 36 de ani, salariata a Regiei de Apa. Doinita Trica a murit pe loc, strivita sub resturile cladirii prabusite. Danut Ibinceanu – care suferise arsuri de gradul II si III pe 75% din suprafata corpului – a decedat câteva zile mai târziu, pe 1 februarie, la Spitalul de Urgenta Craiova, din cauza complicatiilor create de arsuri.


In aceeasi dimineata, la 7.10, alta explozie a avut loc in baia apartamentului 2 din blocul O6. Marin Lupu, proprietarul locuintei, a fost ranit.


Conducta trebuia inlocuita de trei decenii


Autoritatile au inceput imediat cercetarile pentru a stabili cauzele producerii deflagratiei. Fiind descoperite scapari masive de gaze, s-au facut sapaturi, extinzându-se cercetarile catre Calea Bucuresti. Pe 27 ianuarie a fost descoperita si cauza: o ruptura a magistralei de gaze care trecea pe sub strada la o adâncime de 1,40 m. Ruptura, cu o lungime de 53 cm si o latime de 3 mm, s-a produs chiar pe sudura de imbinare a doua tronsoane de teava. Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj a stabilit ca respectiva conducta a fost realizata si pusa in functiune in anii 1960 – 1961 de Uzina Electroputere, aflându-se in prezent in exploatarea SC DISTRIGAZ SUD SA Bucuresti – sucursala Craiova. Nu au fost gasite documente care sa ateste vreo lucrare de interventie sau reparatie la tronsonul unde s-a produs fisura.


Institutul INSEMEX Petrosani a efectuat o expertiza tehnica, stabilind cu precizie cum s-a putut produce explozia. Conform expertizei, fisurarea conductei s-a produs cu 8 ore si 15 minute inainte de explozie. Gazele au migrat prin sol pe sub sosea, apoi pe canalul retelei telefonice si cel al retelei de termoficare, ajungând in subsolul centralei termice, unde s-au acumulat. O scânteie provenita de la un aparat de comutatie a provocat explozia. Aceeasi expertiza a evidentiat ca DISTRIGAZ SUD nu avea intocmita si completata la zi fisa tehnica de functionare a conductei, a carei durata normala de functionare – 15 ani – fusese depasita cu mai mult de… 30 de ani! Conform expertilor tehnici, la vechimea conductei de gaze s-au adaugat si alti factori, care au dus la aparitia fisurii: traficul greu de pe Calea Bucuresti, umplutura neomogena de deasupra zonei in care s-a produs fisura (bucati de piatra cubica si beton amestecate cu pamânt), precum si variatiile de temperatura.


Prejudiciu de peste 20 de miliarde


Primaria Craiova, care a actionat prompt pentru efectuarea – pe propria cheltuiala – a tuturor reparatiilor la apartamentele si masinile afectate de explozie, s-a constituit parte civila cu peste doua miliarde de lei vechi. ELECTRICA Oltenia a evaluat prejudiciul care i s-a creat la aproape 150 de milioane, iar Regia de Apa a stabilit ca i s-a produs un prejudiciu de circa 350 de milioane, in timp ce Regia de Termoficare s-a constituit parte civila cu aproape cinci miliarde. Scoala nr. 37 „Mihai Eminescu“, aflata in vecinatatea punctului termic care a explodat, a avut prejudicii de aproape 900 de milioane. Sotul Doinitei Trica s-a constituit parte civila cu suma de zece miliarde, iar sotia lui Danut Ibinceanu a solicitat despagubiri de trei miliarde.


Verdict – NUP


Pe baza investigatiilor facute de toate autoritatile, Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova a dat verdictul. „Având in vedere ca respectiva conducta de gaze avea depasita durata normala de serviciu de 15 ani, responsabila de evenimentul produs la PT3 Lapus este SC DISTRIGAZ SUD SA Bucuresti – sucursala Craiova, in calitate de persoana juridica, aceasta societate având obligatia sa asigure functionarea in conditii de siguranta si sa dispuna inlocuirea conductelor de gaze naturale in functie de starea tehnica si vechimea acestora“, a mentionat procurorul anchetator Cristian Grigorie in rezolutia de incheiere a cercetarilor in dosarul nr. 652/P/2006.


Cu toate acestea, procurorul a concluzionat ca „nu se poate retine in cauza culpa vreunei persoane fizice in producerea exploziei, tinând cont si de cumulul de factori externi care au dus la producerea rupturii de sudura, precum si de infrastructura de transport gaze invechita a municipiului Craiova“. Solutionând dosarul cu NUP, procurorul a indrumat partile prejudiciate sa se adreseze instantelor civile pentru recuperarea prejudiciilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII