13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGradinita „Romanescu“, in prag de evacuare

Gradinita „Romanescu“, in prag de evacuare

Firma de confectii SC MODEXIM SA Craiova a actionat in instanta Gradinita de copii cu program prelungit „Nicolae Romanescu“ si Cresa de copii Confectii, ambele având sediul pe strada Dimitrie Gerota din localitate, precum si Primaria Craiova, solicitând evacuarea celor doua unitati de invatamânt din localul pe care il ocupa. Câteva sute de prescolari risca astfel sa ramâna in strada daca Primaria Craiova nu se va hotari sa incheie un contract de inchiriere cu proprietarul imobilului ori nu va gasi alt spatiu pentru gradinita.


Ba predata, ba vânduta


Povestea cladirii in care se afla gradinita si cresa este destul de incâlcita. Gradinita a fost construita inainte de 1989 de fosta Fabrica de Confectii, pentru ca angajatele de acolo sa aiba unde-si lasa copiii cât timp se afla la serviciu. Pe baza unui protocol semnat pe 31 decembrie 1990, conducerea Fabricii de Confectii a inceput procedurile de predare a cladirii catre Inspectoratul Scolar Judetean Dolj. Numai ca predarea nu s-a finalizat niciodata, asa ca in 1995 fosta Fabrica de Confectii, devenita intre timp SC MODEXIM SA, s-a privatizat cu tot cu gradinita.


„In 1996 am actionat in judecata cresa si gradinita de copii, solicitându-le sa ne achite chirie. Prin sentinta civila nr. 360 din 14 ianuarie 1997, definitiva si irevocabila, a Judecatoriei Craiova, instanta a stabilit ca noi avem calitate de proprietar, iar cresa si gradinita sunt chiriase, fiind obligate sa incheie cu noi contracte de inchiriere“, a mentionat Iulian Teodoru, consilier juridic al MODEXIM.


Unitatile de invatamânt au incheiat contracte de inchiriere, ca bune chiriase, pâna in anul 2001, când spatiile de invatamânt au trecut in administrarea primariei. „Inca din anul 2001, i-am facut primariei o dubla oferta: sa inchirieze sau sa cumpere de la noi acest spatiu, cu destinatie cresa si gradinita. Primaria Craiova ne-a raspuns insa cu un proces“, a spus consilierul juridic al MODEXIM. Municipalitatea a câstigat procesul in prima instanta, la Curtea de Apel Craiova, dar l-a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a carei decizie nr. 2.862 din 26 aprilie 2005 a ramas definitiva si irevocabila.


Primaria se crede inca proprietar


Pe baza acestei hotarâri, MODEXIM si-a intabulat dreptul de proprietate, apoi a incercat din nou sa incheie contracte de inchiriere cu unitatile de invatamânt, prin intermediul Primariei Craiova, care tuteleaza institutiile respective. Contractele insa nu s-au incheiat, desi MODEXIM a transmis primariei trei solicitari in acest sens doar in cursul lui 2006 – pe 14 iunie, 5 iulie si 18 iulie.


Ignorând o hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila, ba chiar si intabularea proprietatii, Primaria Craiova se crede in continuare proprietarul imobilului acestei gradinite.


„Conform HG nr. 965/2002 privind inventarierea domeniului public al municipiului Craiova, pozitia nr. 5077 din anexa 2, imobilul la care faceti referire se afla in proprietatea publica a municipiului Craiova si, prin urmare, autoritatea locala este titular al dreptului de proprietate in baza titlului mentionat mai sus. (…) Dat fiind regimul juridic al imobilului, Consiliul Local Craiova se afla in imposibilitatea de a da curs solicitarii dumneavoastra in sensul de a achita chirie pentru un imobil asupra caruia isi exercita prerogativele dreptului de proprietate (posesie, folosinta, dispozitie)“, se arata intr-o adresa oficiala a Primariei Craiova, semnata de primarul Antonie Solomon si datata 10 iulie 2006, adica la mai bine de un an de când juristii municipalitatii au pierdut definitiv si irevocabil respectivul imobil.


„Nu vrem sa evacuam gradinita si cresa“


Constrânsa de pozitia refractara a primariei, firma MODEXIM a inaintat o actiune in justitie pentru evacuarea cresei si a gradinitei, solicitând totodata si daune reprezentând contravaloarea chiriei pe trei ani in urma si pâna la evacuarea efectiva a spatiului. Si totusi, reprezentantii MODEXIM ramân deschisi pentru un acord cu primaria. „Trebuie sa se inteleaga ca noi nu vrem sa evacuam gradinita si cresa, ci doar sa primim chirie pentru spatiul care ne apartine, dar nu ne folosim de el, desi platim anual impozite pentru cladirea si terenul respectiv. Ideea noastra este sa obtinem o chirie din care sa ne recuperam impozitul si amortismentul, plus un profit rezonabil de 10%, care nu este batut in cuie. Asteptam in continuare o oferta din partea Primariei Craiova“, a precizat Iulian Teodoru, reprezentantul MODEXIM.


Situatia se afla si in atentia Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj. „Incercam sa luam legatura cu primaria, sa vedem daca unitatile de invatamânt vor putea sa mai ramâna in acel spatiu. Intre timp, vom face tot ce putem sa gasim alt spatiu, cât mai bun, in apropiere. In nici un caz gradinita nu va fi desfiintata, fiind foarte solicitata de cetatenii din zona“, a precizat Cerasela Cremene, purtatorul de cuvânt al ISJ Dolj.


La primarie, nu stie stânga ce face dreapta


Numai ca la Primaria Craiova este o brambureala totala. Cu patru luni in urma, Antonie Solomon declara ca, atâta timp cât va fi primar, gradinita si cresa respectiva nu se vor muta: „Cât voi fi eu primar, acolo n-o sa fie altceva decât gradinita. Vom negocia cu MODEXIM sa cumparam spatiul sau macar sa-l inchiriem, dar in nici un caz nu se va face acolo bar sau altceva“. Imediat dupa aceasta declaratie, Solomon i-a trimis firmei MODEXIM adresa in care sustinea ca… primaria este proprietarul imobilului disputat.


Au trecut patru luni de atunci, iar reprezentantii municipalitatii tot nu sunt in stare sa adopte macar o pozitie comuna, daca nu chiar una in folosul sutelor de copii de gradinita care risca sa ramâna in strada. Bunaoara, viceprimarul Sorin Iordache recunostea ca aceasta cladire a gradinitei este a firmei MODEXIM. „Daca instanta le-a dat lor câstig de cauza, asta este. In principiu, gradinita trebuie sa ramâna acolo, asa ca vom incerca sa discutam cu cei de la MODEXIM pentru o eventuala inchiriere a spatiului respectiv, pentru ca nu avem alt spatiu disponibil si alta gradinita nu putem construi peste noapte“, a mentionat viceprimarul Iordache.


Pâna una-alta, situatia este dramatica, sute de copii riscând sa ramâna in strada daca reprezentantii Primariei Craiova nu vor gasi o solutie. „Ceva trebuie sa se faca pentru aceasta gradinita. Avem aici 230 de copii in opt grupe, in cadrul gradinitei cu program prelungit, la care se adauga cei 50 de copii care sunt la cresa cu program saptamânal. In plus, gradinita noastra este singura cu program prelungit din zona de sud a orasului. Pentru cadrele didactice poate ca s-ar gasi solutii, insa acesti copii nu pot fi aruncati pur si simplu in strada“, a declarat Marilena Onescu, directoarea Gradinitei „Nicolae Romanescu“.


Schimbare de proprietar


De curând, MODEXIM si-a schimbat proprietarul. Actionarul majoritar nu mai este concernul Steilmann, ci un italian de origine sârba. Noul patron nu si-a exprimat inca punctul de vedere cu privire la gradinita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS