13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalvamontistii din Parâng - insuficienti pentru competitii

Salvamontistii din Parâng – insuficienti pentru competitii

Echipa salvatorilor montani din Masivul Parâng, Valea Jiului, nu a putut participa la competitia nationala „Raliul Salvamont“ din cauza numarului insuficient de membri si a dotarilor necompetitive. Intrecerea a avut loc in zona Padina – Pestera, iar echipajul din Valea Jiului a ramas acasa, desi nu s-ar fi pus problema competentei profesionale. „Avem probleme cu constructia refugiului din zona turistica din Parâng, iar, in plus, nu suntem suficienti membri pentru a forma o echipa“, a declarat Dumitru Bârlida, seful echipei Salvamont din Parâng.


Salvamontistii din zona turistica Parâng intentioneaza sa angajeze tineri, iubitori ai muntelui si cunoscatori ai traseelor montane din Parâng, in vederea dezvoltarii activitatii de patrulare si salvare, câtiva dintre acestia fiind deja in pregatiri pentru obtinerea atestatului.


In prezent, in zona aferenta echipei de salvamontisti din Parâng fac patrula cel mult zece salvamontisti profesionisti si câtiva incepatori, dar actiunile la care participa sunt complexe si necesita o suplimentare de personal. Membrilor echipei Salvamont din Petrosani le-au fost recunoscute rezultatele de anul trecut la nivel national, când au fost premiati la simpozionul anual la care au participat toate echipele de profil din tara.


Salvamontistii isi pun viata in pericol pentru a o salva pe cea a turistilor care se pierd sau se accidenteaza in munti, suprafata de teren pe care o supervizeaza fiind de aproximativ 75.000 de hectare, in zona Muntilor Parâng – Sureanu.


In raportul cu care echipa de la Petrosani s-a prezentat la intâlnirea anuala se arata ca „salvamontistii au desfasurat activitati de patrulare, interventii si salvare in zonele unde s-au efectuat permanente si anume: Parâng, Cheile Taia, Groapa Seaca, Auselu sau Voievodu, iar datorita patrularilor in aceste zone frecventa accidentelor a scazut considerabil“.


In toate aceste zone au fost amenajate refugii salvamont, iar eficienta echipei a dat roade. Acum insa, la competitiile desfasurate la nivel national, cum este „Raliul Salvamont“, cei de la Petrosani se vad nevoiti sa ramâna acasa, chiar daca pregatirea lor este una competitiva, pâna când echipa va fi completa, calificata si problemele legate de refugiul din Parâng vor fi finalizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS