15.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul din Bârca, ales cu faina si zahar

Primarul din Bârca, ales cu faina si zahar

Agitatie mare ieri in comuna doljeana Bârca, unde peste 3.300 de localnici erau asteptati la urne pentru a desemna viitorul primar. Daca scrutinul de ieri a decurs fara incidente, nu la fel se poate spune despre campania care a precedat ziua alegerilor.


Câteva zeci de oameni stateau la coada ieri-dimineata in fata Sectiei de votare nr. 1 din comuna Bârca. Satenii asteptau cuminti sa-i cheme si pe ei cineva in incaperea cu cabine si buletine de vot ca sa aleaga unul dintre cei sase candidati din cursa alegerilor locale partiale. Asteptarile oamenilor de la viitorul primar erau cam aceleasi ca in 2004, atunci când au pus stampila in dreptul fostului primar Marin Gidar, care a decedat din cauza unor probleme cardiace in urma cu câteva luni. „Face omu’ ce poate, ca acum nu avem cum sa-l obligam sa faca treaba in comuna, da’ noi asa am vrea“, a spus Maria Babolea, o pensionara de 73 de ani. Aceleasi sperante si la Sectia de votare nr. 2, amenajata in localul Gradinitei din Bârca. „As vrea sa fie om de treaba, sa faca multe pentru comuna asta, sa fie si la noi cum e prin alte parti“, a spus Stana Stoenac.


Alegerile de la Bârca, barometru pentru partide


Desi teoretic campania electorala s-a incheiat in Bârca sâmbata dimineata, ieri comuna era intesata de parlamentari, politicieni si alesi, mai ceva ca in campanie. Printre oamenii strânsi in fata sectiei de votare sa comenteze evenimentul, sefii pe linie de partid ai candidatilor venisera sa le puna o vorba buna in fata alegatorilor. Oprea Motoi, primarul interimar al comunei si candidat din partea Aliantei DA, a declarat ca alegerile anticipate din Bârca au oferit ocazia fiecarui partid sa-si masoare puterile cu celelalte, intr-un soi de barometru politic. „A fost o campanie atipica pentru comuna Bârca, dar dat fiind faptul ca au fost alegeri anticipate, nu alegeri la termen, fiecare partid a vrut sa arate ca e cel mai puternic, asa ca si-au concentrat toate armele pe aceste alegeri. De aceea au venit si atâtia oameni sa voteze“, a spus Oprea Motoi.


Candidatii au impartit faina si zahar pe ulita romilor


Batalia pentru câstigarea electoratului a inceput insa in urma cu câteva saptamâni, iar una dintre cele mai curtate comunitati din comuna a fost cea a romilor, care numara, potrivit primarului interimar Motoi, aproximativ 900 de suflete din cele peste 4.000 ale localitatii. Localnicii de pe strada Romilor, strada care adaposteste o mare parte din comunitatea de romi din Bârca, spun insa ca pretendentii la scaunul de primar, atât cel din partea PSD, cât si cel din partea Aliantei DA PNL-PD, nu au folosit metode prea ortodoxe de atragere a alegatorilor de partea lor si chiar ca au impartit in stânga si in dreapta saci cu faina si zahar si sticle cu ulei intr-o zona altminteri linistita. „Multi au luat, multi nu au vrut sa ia, copiii mei nu au vrut sa ia pentru ca au de toate si nu mai au nevoie de nimic, dar au primit altii faina, zahar si ulei, ba am auzit ca unii au luat si bani. Au venit saptamâna asta zi de zi. Nici nu mai stiu din ce partid mai sunt, ca daca sunt asa de multe…“, a spus o sateanca de pe strada Romilor. Ca metodele de propaganda din campanie nu au fost prea cinstite a auzit si Marin Turculeanu, candidat din partea Partidului Conservator. Acesta a declarat ca perioada dinaintea alegerilor a fost extrem de dificila, dat fiind faptul ca unii dintre contracandidati s-au dus pe ulitele satului si au impartit alimente oamenilor saraci. „Pot sa spun ca a fost o campanie grea pentru ca s-au folosit tot felul de mijloace ca sa-i convinga pe oameni sa voteze cu ei. Duminica trecuta am impartit si noi plase in târgul de saptamâna, dar mai mult de atât nu am facut“, a mentionat Marin Turculeanu.


Concerte politice in prag de alegeri


Alta metoda prin care partidele cu candidati in lupta pentru Primaria din Bârca au gasit de cuviinta sa-i atraga pe alegatori au fost concertele cu muzica usoara si populara. Sub culorile PSD, PNL-PD si PRM au avut loc, in ultimele doua saptamâni, trei concerte la care au participat nume sonore ale muzicii populare românesti. Candidatii vor afla insa daca eforturile de campanie au dat roade abia in cursul zilei de azi, dupa numararea buletinelor de vot introduse in urna pâna ieri la ora 21.00. Potrivit primarului interimar Oprea Motoi, pâna ieri la ora 17.00, participarea la vot a satenilor din Bârca ajunsese la 50%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU