15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoul procuror general, instalat in functie

Noul procuror general, instalat in functie

Laura Codruta Kovesi a preluat ieri, in mod oficial, postul de procuror general al României. In cadrul ceremoniei de instalare in functie, ministrul justitiei, Monica Macovei, a felicitat-o pe Laura Kovesi si a apreciat ca este un moment important pentru justitia din România. Monica Macovei l-a avertizat pe noul procuror general ca va intâmpina rezistenta din partea unora si l-a sfatuit sa-si formeze o echipa cu oameni de incredere. Ministrul justitiei a asigurat-o pe Laura Kovesi de intregul sau sprijin pentru reformarea Parchetului, fara a afecta independenta institutiei. Laura Codruta Kovesi a promis ca va face din Parchetul General o institutie mult mai eficienta, mai flexibila si transparenta. Ea a spus ca vrea sa schimbe imaginea Ministerului Public, vazut ca o institutie pasiva


„Se da startul in competitia cu institutiile similare din Uniunea Europeana“, a subliniat noul procuror general. Kovesi a promis o evaluare completa a activitatii institutiei pe care o conduce, proces care insa va dura câteva saptamâni din cauza proastei informatizari si a lipsei unei baze unitare de date.


Instalarea oficiala in functie a noului procuror general este considerata de ministrul justitiei drept „un moment al sperantei si schimbarii“, schimbari pe care Monica Macovei le recomanda radicale si cu efect rapid.


„Asa cum stiu din propria experienta, va exista si aici o rezistenta din partea unora din sistem la schimbari. Vreau sa vedem un alt fel de Parchet General, de unitati teritoriale care sa-si scurteze durata de ancheta si sa-si eficientizeze activitatea. Exista mai multe tipuri de schimbari: unele pe perioada mai indelungata si altele pe perioada mai scurta. Eu nu le recomand pe cele de lunga durata pentru ca implica o rezistenta sporita“, a spus ministrul justitiei.


Monica Macovei a mai spus ca asteapta din partea noii conduceri a Ministerului Public o noua politica de resurse umane si mai multa preocupare pentru problemele procurorilor din teritoriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS