13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVila lui Mantog, construita pe falsuri

Vila lui Mantog, construita pe falsuri

Exploatarile Miniere de Cariera (EMC) Rosia, Pinoasa si Jilt au contribuit la construirea vilei presedintelui PD Gorj, Ionel Mantog, reiese din rechizitoriul intocmit de procurorii DNA, acestea platind in mod necuvenit suma de 3,7 miliarde de lei. Interesant este ca terenul pe care s-a ridicat vila a fost pus la dispozitie de liderul sindical Marin Condescu, un apropiat al lui Mantog.


Ionel Mantog a fost trimis in judecata, la inceputul acestei luni, de procurorii DNA din Bucuresti, pentru sapte capete de acuzare. Printre infractiunile pentru care acesta a fost gasit vinovat se numara: abuz in serviciu contra intereselor publice, fals in inscrisuri, inselaciune si folosirea de informatii confidentiale in interes personal. Procurorii au ajuns la concluzia ca vila lui Mantog din cartierul Primaverii din Târgu Jiu a fost construita in mod ilegal. Acesta si-a ridicat casa pe spatele a trei familii de stramutati. Potrivit rechizitoriului, la jumatatea anului 2002, Mantog, care in vremea aceea detinea functia de director resurse umane in cadrul SNLO, a cumparat de la familia Buzatu din comuna gorjeana Farcasesti un imobil de locuit si mai multe anexe. Proprietatea familiei urma sa fie demolata ca urmare a extinderii lucrarilor miniere, aceasta beneficiind, in schimb, de reconstructia casei si a anexelor. Membrii familiei nu au dorit sa plece din satul in care au trait o viata si au cerut conducerii Exploatarii Miniere de Cariera (EMC) Rosia sa le puna la dispozitie alta casa, tot in comuna Farcasesti. Cunoscând toate aceste informatii, Mantog i-a convins pe sotii Buzatu sa-i cedeze proprietatea, in schimbul careia le va da alta casa aflata in aceeasi comuna. La notariatul fiului prefectului de Gorj se incheie doua contracte de vânzare-cumparare. Unul prin care Luminita Mantog, sotia liderului PD Gorj si judecatoare in cadrul Tribunalului Gorj, cumpara proprietatea familiei Buzatu cu suma de 390 de milioane de lei, si alt contract prin care sotii Buzatu cumpara casa unei alte familii din Farcasesti cu suma de 25 de milioane. Procurorii au constatat ca suma platita efectiv de familia Mantog a fost de 25 de milioane de lei, in schimbul acestei sume beneficiind de lucrari de constructie la vila din Primaverii de peste 2,2 miliarde de lei. Procurorii anticoruptie au constatat ca EMC Rosia a platit cu aproape 750 de milioane de lei vechi in plus la constructia vilei lui Mantog, fata de valoarea stipulata in conventie.


Trei case in vila lui Mantog


Pentru ca vila era mult mai mare decât o casa obisnuita, Mantog a achizitionat, prin interpusi, si alte proprietati detinute de stramutati. Tot la jumatatea anului 2002, sora sotiei lui achizitioneaza un imobil in satul Pinoasa, care, la fel, urma sa fie demolat ca urmare a extinderii lucrarilor miniere, in zona desfasurându-si activitatea EMC Pinoasa. Pretul cu care a fost achizitionat imobilul a fost de 105 milioane de lei. Ca urmare a cererii exprimate de noul proprietar, conducerea SNLO, prin directorul general de atunci, Ion Vulpe, a aprobat ca reconstructia imobilului sa se realizeze prin inglobarea in vila care se construia pe numele sotiei lui Mantog. Pentru ca achizitionase numai imobile, dar nu si un teren pe care sa se construiasca vila, cumnata lui Mantog a cumparat de la Marin Condescu, presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, o suprafata de teren situata in comuna Farcasesti, care urma sa fie expropriata. In schimbul acestui teren, aceasta primeste alta suprafata de pamânt in cartierul Primaverii, pe care se va construi vila liderului PD Gorj. Pentru ca nu era de ajuns, Mantog si Vulpe mai cumpara, prin intermediul sotiilor lor, un teren si doua case situate tot intr-o zona care urma sa fie expropriata, pe care, ulterior, acestia le impart intre ei pentru a fi inglobate in constructia vilelor acestora. Aceasta din urma proprietate se afla in zona unde isi desfasura activitatea EMC Jilt.


Potrivit procurorilor, la constructia vilei lui Mantog si-au adus contributia trei exploatari miniere, toate subordonate SNLO, care au platit 4,1 miliarde de lei. Informatiile in baza carora au fost cumparate toate aceste proprietati, considera anchetatorii, au fost luate de Ionel Mantog din programul general de activitate, document care nu era public. „Ionel Mantog a beneficiat de un folos necuvenit in suma de 3,7 miliarde lei“, concluzioneaza procurorii in rechizitoriu.


ARC a construit vila lui Mantog


Mai mult decât atât, vila presedintelui PD Gorj a fost construita de firma ARC Târgu Carbunesti, aceeasi care a lucrat la imobilele lui Mischie, Vulpe si alti potentati din Gorj. Valoarea lucrarilor executate s-a ridicat la suma de peste sapte miliarde de lei, diferenta care ar fi trebuit acoperita din buzunarul lui Mantog. Procurorii DNA constata ca liderul pedistilor gorjeni a intocmit, in fals, doua inscrisuri din care reiese ca firma ARC este datoare catre el cu trei miliarde de lei, suma care ar fi trebuit platita de Mantog. Patronul societatii a fost obligat sa primeasca aceste documente, pentru ca desfasura si alte lucrari in minerit. Pâna la urma, dupa inceperea cercetarilor penale, Mantog a platit 1,8 miliarde de lei din datorie firmei ARC. De asemenea, anchetatorii au constatat ca Mantog nu si-a trecut in declaratia de avere, in calitate de secretar de stat, bunurile dobândite in acest fel si nici datoria catre firma ARC.


Declaratie de avere incompleta


Ionel Mantog are un nou dosar penal in care este cercetat pentru fals intelectual si uz de fals. Ministerul Economiei si Comertului sustine ca presedintele PD Gorj si-a falsificat declaratia de avere in momentul numirii in functia de secretar de stat. Conform unor surse din cadrul DNA, Ionel Mantog este acuzat ca nu si-a trecut toate bunurile, creditele si debitele fata de societati si banci, in declaratia de avere. Aici ar fi trebuit sa apara si debitul fata de firma SC ARC SRL Târgu Carbunesti, in valoare de peste trei miliarde de lei vechi, bani reprezentând contravaloarea lucrarilor efectuate, in plus, la casa sotilor Mantog din cartierul Primaverii, din Târgu Jiu. Din declaratia de avere lipseste si un imprumut bancar, de 29.000 de euro, bani cu care sotii Mantog au cumparat un apartament in Bucuresti, pe numele fiicei lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII