24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectrica arde electrocasnicele craiovenilor

Electrica arde electrocasnicele craiovenilor

Zeci de consumatori din Craiova sunt afectati lunar de fluctuatiile de tensiune ale instalatiilor invechite apartinând SC Electrica Oltenia SA, care le ard aparatele electrocasnice din gospodarii.


In registrele Electrica sunt prezente putine sesizari, desi in realitate curentul se intrerupe cauzând pagube aproape in fiecare zi in diferite zone ale orasului. Din comoditate sau din cauza faptului ca stiu ca au putine sanse sa fie despagubiti, craiovenii injura printre dinti si incearca sa-si repare electrocasnicele afectate din propriul buzunar. Potrivit purtatorului de cuvânt, Dana Dinu, in ultimii doi ani doar 49 de craioveni s-au plâns ca au avut probleme de acest gen. Dintre acestia insa, doar 27 de consumatori au putut dovedi ca aparatele le-au fost arse din cauza fluctuatilor de tensiune, fiind despagubiti cu o suma de aproximativ 77 de milioane de lei.


Despagubirile, ingropate in birocratie


In cazul in care li se arde aparatura electrocasnica, craiovenii sunt obligati ca in maximum trei zile de la defectare sa sesizeze Electrica. Despagubirea va fi insa acordata doar in cazul in care cel putin trei persoane se vor adresa cu cereri sucursalei sau daca evenimentul se regaseste in evidentele operative ale Electrica. In caz contrar, pagubele produse il privesc in exclusivitate pe consumatorul in cauza. Cu alte cuvinte, daca aveti ghinionul sa fiti singurul caruia i s-a ars de exemplu, frigiderul, din cauza scaderii sau cresterii tensiunii in instalatiile electrice, trebuie sa faceti pe detectivul si sa gasiti alte doua persoane aflate in aceeasi situatie. Daca nu, ghinionul dumneavoastra. Si aceasta nu este singura conditie ceruta de Electrica Oltenia. Pentru a va despagubi, societatea solicita, de asemenea, ca receptoarele electrocasnice defecte sa fie omologate si alimentate cu energie electrica prin circuite prevazute cu protectii la scurtcircuit si supracurenti, corect dimensionate, respectând prescriptiile tehnice in vigoare. Mai mult, pagubitul trebuie sa dovedeasca ca este proprietarul aparatelor defectate.


Electrocasnicele, transformate in produse second hand


In cazul fericit in care comisia de specialisti de la Electrica recunoaste ca defectiunea se datoreaza retelei electrice, sa nu credeti ca veti primi bani cash pentru a va cumpara un produs nou. In cazul Electrica Oltenia despagubirile se refera, de fapt, la repararea pe cheltuiala societatii a produsului defectat, dupa cum se arata in contractul de furnizare incheiat cu consumatorii. „De regula, furnizorul va prelua de la consumator aparatele defecte si le va returna proprietarului dupa reparare (in maximum 60 de zile de la aparitia defectului), impreuna cu certificatul de garantie emis de unitatea specializata. Reclamatiile ulterioare privitoare la receptoarele care au fost reparate vor fi rezolvate de unitatea de specialitate care asigura garantia“. Chiar si in cazuri exceptionale, justificate de urgenta reparatiei, de complexitatea operatiei de reparare sau de procurarea pieselor defecte, Electrica isi ia o marja de siguranta, precizând ca „furnizorul poate accepta – pe baza unei note de conciliere – repararea prin grija consumatorului a receptoarelor electrocasnice deteriorate, de catre o unitate autorizata sa repare receptoare electrocasnice. Consumatorul trebuie sa prezinte, in termen de 60 de zile de la aparitia socului de tensiune, facturile reprezentând contravaloarea reparatiilor impreuna cu documentele justificative. In formular va fi mentionata data la care consumatorul se va putea prezenta la sediul furnizorului in vederea stabilirii modalitatii de remediere a receptoarelor reclamate“, se arata in contractul Electrica. Simplu ca buna ziua, nu-i asa?!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS