17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiscul umple buzunarele vânzatorilor de imprimante laser

Fiscul umple buzunarele vânzatorilor de imprimante laser

Fiscul le face din nou viata grea societatilor comerciale, obligându-le voalat sa scoata din vistieria proprie sute sau chiar mii de euro ca sa-si cumpere imprimante laser.


O recomandare prevazuta intr-un ordin al Ministerului Finantelor emis la sfârsitul lunii trecute le sugereaza firmelor sa se doteze cu respectivele dispozitive pe motiv ca declaratiile fiscale cu coduri de bare ale acestora nu pot fi citite de aparatele directiilor judetene de finante. Vestitele coduri IBAN, introduse cu scopul de preluare mai rapida si mai corecta a declaratiilor si a platilor efectuate de agentii economici, dar si de identificare in mod unic la nivel international a contului unui client, le dau mari batai de cap nu numai agentilor economici, dar si angajatilor de la directiile de finante.


Potrivit ordinului, firmele au obligatia de a depune la Finante toate declaratiile fiscale cu codificarea informatiilor prin cod de bare. Pentru aceasta, fiscul a pus gratuit la dispozitie un program care s-a dovedit insa insuficient pentru simplul motiv ca datele trebuia listate, si nu oricum, ci la o imprimanta laser, cu care putine firme s-au dotat, din cauza preturilor mult mai mari decât la cele normale, cu jet de cerneala. Asa se face ca dispozitivele de citire a codurilor IBAN ale finantelor s-au impotmolit in tehnica invechita a firmelor. Ministerul a venit insa cu solutia salvatoare. „Pentru o buna imprimare a codurilor de bare bidimensionale, prin utilizarea programului de asistenta, se recomanda imprimanta laser cu rezolutie minima 300 dpi“, se arata in ordinul finantistilor.


Lucru manual la Finantele doljene


Directorii din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj recunosc ca intâmpina probleme cu citirea buclucaselor coduri de bare, dar spun ca totul se poate rezolva. „Intr-adevar, sunt probleme cu citirea codurilor, dar asta nu inseamna ca nu primim declaratiile de la societatile comerciale in formatul clasic. Datele le introducem apoi manual. Prin ordinul dat, s-a crezut ca se va usura treaba. In privinta imprimantelor cu laser este doar o recomandare din partea ministerului, nu o obligatie“, a declarat directorul executiv al DGFP Dolj, Silviu Dumitru.


Si directorul executiv adjunct al fiscului doljean, Mihai Antonescu, recunoaste ca au aparut sincope in procesul de citire a codurilor de pe declaratiile fiscale. „Sunt niste probleme. Nu e obligatoriu insa cu cod de bare. Se poate veni cu declaratiile si pe discheta. Procedura se introduce treptat“, a precizat Antonescu.


Oamenii de afaceri din Craiova vad insa recomandarea ministerului cu alti ochi. „Nu mi se pare normala o astfel de recomandare. Poate eu fac un efort sa-mi cumpar o astfel de imprimanta care poate costa si câteva sute de euro, dar altii poate nu au banii astia. Mereu va exista suspiciunea ca astfel de ordine se dau pentru a avantaja anumite firme de profil de pe piata. Din astfel de facilitati, tot timpul va câstiga cineva“, a declarat Florinela Stoianovici, patroana unei societati de confectii din Craiova. Cu siguranta, firmele care vând imprimante laser isi vor rotunji consistent veniturile daca tinem cont de faptul ca in Dolj sunt inregistrate aproximativ 20.000 de societati comerciale obligate sa depuna declaratii fiscale. Dintre acestea, jumatate nu au in dotare in prezent mult râvnitele imprimante, deci vor fi obligate sa achizitioneze una. Firmele de birotica isi freaca deja palmele de bucurie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS