22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpaga pentru admiterea in Barou

Spaga pentru admiterea in Barou

Avocata Mimi Tuta, presedinta Comisiei Juridice din cadrul Partidului Noua Generatie, este acuzata de DNA ca a „usurat“ de peste 100 de milioane de lei o tânara careia ii promisese ca ii va pune o „pila“ ca sa intre in avocatura.


Pe rolul Tribunalului Dolj se afla de saptamâna trecuta un nou dosar de coruptie. Inculpata este avocata Mimi Tuta, din Craiova, care a fost pusa sub acuzare de Serviciul Teritorial Craiova al Departamentului National Anticoruptie (DNA) pentru trafic de influenta. Conform rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, avocata ar fi primit peste 100 de milioane de lei vechi de la o tânara, in schimbul sprijinului pentru a intra in avocatura.


Si-a vândut masina, apoi s-a imprumutat la banca pentru a deveni aparator


Dupa cum se mentioneaza in dosarul aflat acum pe masa judecatorilor doljeni, tânara craioveanca Manuela F., proaspat licentiata in Drept, a cunoscut-o pe avocata Mimi Tuta, membra a Baroului Bucuresti, in luna decembrie 2004, prin intermediul unei cunostinte comune. In prezenta acestei cunostinte, avocata i-ar fi pretins Manuelei suma de 100 de milioane de lei, sub pretextul ca ar avea o mare influenta asupra decanului Baroului Bucuresti si i-ar putea facilita tinerei absolvente de stiinte juridice admiterea in acest barou.


Procurorii anticoruptie au stabilit ca avocata Mimi Tuta a si primit banii in cursul lunii ianuarie 2005, in doua transe: mai intâi 40 de milioane, apoi inca 60 de milioane. Manuela facuse cu greu rost de acesti bani. Luase un credit de 1.300 de euro de la banca, apoi isi vânduse Dacia 1310, pe care obtinuse 63 de milioane de lei.


Vazând ca, in primul semestru al anului 2005, Baroul Bucuresti nu a organizat examen pentru admiterea in avocatura, Manuela ar fi contactat-o de mai multe ori pe avocata Mimi Tuta, pentru a-i restitui suta de milioane de lei. Numai ca avocata – asa cum au stabilit anchetatorii – a dus-o cu vorba pe tânara. Mai mult, a sfatuit-o sa se inscrie la concursul organizat de Baroul Olt. „Cu acest prilej, invinuita i-a promis ca ii va depune personal cererea pentru inscrierea la concurs si ca va achita si taxele necesare participarii la examen, in acest scop cerând si obtinând de la martora suma de sapte milioane de lei“, se arata in rechizitoriul procurorilor DNA.


Dupa ce a primit inca 7.000.000 de lei, avocata nu i-a mai raspuns Manuelei la telefon. Atunci tânara s-a interesat la Baroul Olt, unde a aflat ca nu fusese depusa cererea ei de inscriere la concurs si nici nu fusese achitata taxa.


Unde au mers 100 de milioane, mai merg sapte


In cursul lunii ianuarie 2005, la insistentele tinerei, avocata i-a restituit acesteia 25.000.000 de lei, promitându-i ca ii va da inapoi si diferenta, pâna pe 20 februarie 2006. Cum asta nu s-a intâmplat, tânara s-a adresat Directiei Nationale Anticoruptie. Inregistrând o serie de convorbiri telefonice si ambientale, anchetatorii au aflat ca avocata a incercat sa obtina o noua amânare a termenului de restituire a banilor. Mai mult, aceasta a promis tinerei ca ii va inapoia mai multi bani decât primise, ori chiar ca isi va folosi influenta dobândita ca presedinta a Comisiei Juridice a Partidului Noua Generatie in scopul obtinerii pentru Manuela a unui apartament in municipiul Craiova, motivând ca „si eu vreau sa te multumesc si sa ma revansez pentru ca ti-am luat banii, pentru ca nu am reusit – din ce motive, n-are importanta – sa te ajut atunci si vreau sa ma revansez fata de tine cu vârf si indesat“, dupa cum se arata in dosarul intocmit de DNA.


Dupa ce si-a dat seama ca este cercetata de DNA, avocata i-a mai restituit Manuelei 69.000.000 de lei, ramânând datoare fata de aspiranta la o cariera in avocatura cu 6.000.000 de lei din presupusa spaga, plus cele 7.000.000 de lei pe care le primise ca s-o inscrie pe tânara la concursul organizat de Baroul Olt.


Desi a fost citata, avocata Mimi Tuta nu s-a prezentat la DNA decât in momentul in care s-a trezit la usa cu politistii veniti sa execute mandatul de aducere emis de procurori. Acum, urmeaza ca judecatorii de la Tribunalul Dolj sa se pronunte asupra vinovatiei avocatei si sa stabileasca daca aceasta se face vinovata de trafic de influenta, fapta sanctionata de Codul Penal cu pâna la zece ani de puscarie.


Imprumut mascat


In fata anchetatorilor, avocata Mimi Tuta a sustinut in permanenta ca banii primiti de la denuntatoare au reprezentat, de fapt, un imprumut. Procurorii anticoruptie nu au dat insa crezare acestor sustineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS