22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreselile primariei incaiera proprietarii

Greselile primariei incaiera proprietarii

Pentru ca functionarii Primariei Craiova nu au scos din evidenta terenurile câstigate de proprietari in instanta, s-a ajuns in situatia ca pe un teren sa fie pusi in posesie doi proprietari.


Gheorghe Valentin, din Craiova, a cerut primariei sa-i retrocedeze terenul pe care tatal sau a avut casa, in strada Unirii, aproape de kilometrul zero, si pentru ca nu i s-a dat a apelat la instanta. Aceasta i-a dat câstig de cauza si i-a confirmat dreptul de proprietate pentru 217 metri patrati identificati de expertul tehnic in decursul judecatii. Dupa ramânerea definitiva si irevocabila a hotarârii, Valentin Gheorghe a fost pus in posesie cu terenul cerut de executorul judecatoresc. Dupa ce a pierdut procesul, Primaria Craiova nu a miscat un deget pentru a scoate din proprietatea publica terenul pe care-l pierduse in favoarea familiei Gheorghe. Asa se face ca, la câtiva ani dupa ce Gheorghe fusese pus in posesie de executor, pe acelasi teren primaria a emis o decizie prin care alt proprietar, Stirbei Maria, a fost pus in posesie cu 105 mp, dintre care 70 mp se suprapun peste proprietatea lui Gheorghe.


De aici si pâna la procese interminabile nu a mai fost decât un pas, mai ales ca miza terenului este mare datorita pozitiei ultracentrale si a vecinatatii cu proprietatea unei firme detinute de un investitor italian.


Functionarii arunca pisica la justitie


Pentru situatia creata, Gheorghe da vina pe functionarii primariei, care nu vor sa inteleaga ca punerea lui in posesie este facuta cu cinci ani inainte de punerea in posesie a Mariei Stirbei. Aceasta are dreptul la cei 105 mp solicitati si nu intelege de ce trebuie sa se judece cu Gheorghe pentru ca si el are dreptul la cei 217 mp câstigati in instanta.


Primaria care primeste acuze si de o parte si de alta se justifica prin faptul ca familia Gheorghe a fost pusa gresit in posesie de executorul judecatoresc, care nu a respectat amplasamentul real al pamântului. „Gheorghe nu a avut casa acolo unde a fost pus in posesie. Trebuia sa se duca cu proprietatea putin mai inspre strada Brestei, nu sa ia terenul chiar acolo unde i-a convenit. Pe Stirbei noi am pus-o corect in posesie“, a spus Iolanda Ionescu, sef Serviciu baza de date si cadastru in Primaria Craiova.


Unii iau tot, iar altii nimic


Primul care si-a revendicat mostenirea si a si vândut-o a fost mostenitorul lui Valimareanu care, prin decizia comisiei judetene si printr-o hotarâre judecatoreasca, a câstigat aproximativ 1.999 mp situati sub si pe lânga casa monument arhitectonic in care a functionat Muzeul colectiilor. Noul proprietar, o societate comerciala, si-a amplasat gardul care-i delimiteaza proprietatea in asa fel incât a cuprins in incinta si 218 mp luati prin comodat de la Parohia romano-catolica. Dupa acest gard si pâna la intersectia strazii Unirii cu Brestei nu mai sunt liberi decât câtiva metri patrati in care nicicum nu ar incapea cei patru-cinci proprietari ale caror case au fost preluate abuziv de stat si apoi demolate si care acum vor reconstituirea dreptului de proprietate in natura si pe vechiul loc.


Valentin Gheorghe nu intelege de ce doar el trebuie sa-si repozitioneze proprietatea. „Pentru lamurirea situatiei, ar trebui ca primaria sa reia masuratorile nu numai la mine, ci si la italianul care a cumparat casa Valimareanu si sa se uite cu atentie la documente. In acea zona din Unirii, eu, care am copilarit acolo, nu-mi aduc aminte sa fi avut Valimareanu 2.000 mp de teren, câti sunt acum ingraditi“, a spus Valentin Gheorghe, cel care-si simte proprietatea amenintata. In jurul dimensiunilor reale ale acestei proprietati, despre care functionarii primariei vorbesc doar in soapta, s-ar putea sa se gaseasca solutia pentru ceilalti proprietari care au ramas pe dinafara strazii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS