21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiata Centrala, „lovita“ de gripa aviara

Piata Centrala, „lovita“ de gripa aviara

O parte dintre ei au auzit de gripa aviara de la televizor sau din vecini. Cei mai multi o confunda cu o banala raceala, ce poate fi tratata cu o bulina-doua. Din ce in ce mai putini, taranii doljeni vin de la zeci de kilometri distanta de Craiova, in Piata Centrala, sa vânda oua, chiar daca ar putea proveni, Doamne fereste, de la pasari bolnave.


Intr-un colt al pietei, o femeie vinde oua direct dintr-un cos. „Le dau cu patru mii. Nu mi-e frica de treaba asta cu gripa aviara pentru ca eu cred ca este mai mult politica decât vreo problema adevarata. Acum ar trebui sa nu mai tai nici porc, sa nu mai cresti nici gaina. Trebuie sa facem asa cum ne spun ei ca sa mâncam noi congelate de-ale lor“, a afirmat Maria Ion, din Motoci. Femeia vine la piata de doua, trei ori pe saptamâna cu câte 60, 70 de oua si spune ca are 40 de gaini acasa, dar ca nu a avut probleme cu ele, nu i-a murit nici una pentru ca a avut grija sa le vaccineze pe toate. „Credeti ca va putea taranul nostru sa stea fara un cotoi de pasare sau fara sa taie un porc in Ajun de Craciun? La noi nu au fost probleme cu bolile, probleme sunt cu apele care oricum ne-au lasat fara orataniile de prin curte“, a mai spus Maria Ion.


Taranii nu pot sta fara un animal pe lânga casa


La alta taraba, o batrânica vinde zarzavaturi. „Maica, mie nu mi-au murit pasarile. Am auzit si eu la televizor de boala asta. Vorbeste lumea, dar nu am avut nici un fel de probleme. Au fost doua, trei cazuri de porci bolnavi. I-au omorât atunci la-nceput, iar acum nu a mai murit nici unul. Nu stiu ce ne-om face. Daca a aparut boala la porci, s-au inchis târgurile, iar acum nu mai avem de unde sa luam purcei ca sa avem ce creste pâna la Craciunul care vine“, a afirmat Ioana Moraru. Oamenii spun ca, desi nu este rentabil, ei tot trebuie sa creasca un animal pe lânga casa. „Carnea de animal crescut la tine in curte nu se compara cu asta pe care o cumparam de la alimentara“, a precizat batrâna.


Probleme nu au adus bolile, ci apele


In hala de desfacere a laptelui si a produselor din lapte, parerile taranilor sunt cam aceleasi. „Noi nu avem probleme cu bolile. Noua ne-au fost inecati si porcii, si pasarile. Am ramas doar cu alea mai mari de la care mai facem un bot de brânza ca sa mai luam un ban. Acum ar trebui sa cumparam pasari, ca nu poti sta fara ou, dar nu avem de unde, ca s-au inchis târgurile“, a spus Sofica Stancu, din Mischii.


La o taraba din spatiul destinat comercializarii fructelor, doua femei asaza fructele pentru a-si atrage cumparatorii. „Noi nu suntem de pe aici. Avem si noi pasari, dar le-am vaccinat din timp. Ne este teama, dar macar noi suntem ceva mai izolati in comparatie cu cei care trebuie sa traiasca pe malul Jiului sau al Dunarii si sunt amenintati direct de boala asta a pasarilor“, a afirmat Dorina Posteaca, din Câmpulung Muscel.


Cazurile de gripa sunt cunoscute de la televizor


Oamenii au auzit de pericolul gripei aviare doar de la televizor si recunosc ca se simt mai in siguranta pentru ca nu traiesc in zonele unde s-au confirmat cazurile de boala. „Am auzit de boala asta, la noi nu a aparut. Tot ce va pot spune este ca pasarile mureau si când eram eu copil. Dupa razboi, au murit toate gainile pe care le avea mama prin curte. Inainte de razboi nu murise nici una. Acum, ce sa zic, poate ca e gripa asta aviara, poate este altceva. Cine poate sa stie?“, a spus Vasile Ionescu, din Izvor. Totodata, multi dintre cei intrebati au spus ca au incredere in ceea ce fac medicii veterinari. „La mine, la Isalnita, nu au aparut cazuri de boala. Am discutat cu medicul veterinar care mi-a spus ca a dat probe la analiza, dar ca nu au fost probleme. Gripa aviara exista. Fereasca sfântul sa nu apara si la om. Trebuie sa ne pazim, sa tinem pasarile in gospodarie si sa ne ferim de cele moarte“, a concluzionat Nicolae Traistaru.


Vânzarea oualor nu poate fi interzisa


Contactat telefonic, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSV SA) Dolj a spus ca vânzarea de oua in piete de catre tarani nu poate fi interzisa. „Deocamdata, legea nu acopera aceasta situatie. Taranii pot vinde ouale, dar numai in anumite conditii. Ei trebuie sa detina un certificat sanitar-veterinar de la medicul veterinar din comuna in care sa se specifice ca gainile sunt vaccinate si nu prezinta simptome de boala“, a precizat Andrei Butaru, director al DSV SA Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS