20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComplexurile Turceni si Rovinari ar putea fi vândute la pachet

Complexurile Turceni si Rovinari ar putea fi vândute la pachet

Ministerul Economiei si Comertului a semnat cu consortiul format din Deloitte Central Europe Limited (Cipru) si Fondul Româno-American de Investitii un contract pentru servicii de consultanta financiara in vederea privatizarii complexurilor energetice Craiova si Rovinari, in vreme ce pentru complexul de la Turceni, Deloitte & Touche este singurul consultant pentru privatizare.


Ionel Mantog, ministrul secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si Comertului, nu considera in prezent complexul energetic Craiova ca fiind un complex ca si cele de la Turceni si Rovinari. Acesta a declarat ca, in consecinta, soarta acestui complex depinde foarte mult de cea a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia.


„Complexul de la Craiova nu este un complex ca si celelalte pentru ca nu are decât o cariera proprie de carbune, care ii asigura doar 10% din necesarul de carbune si doar pentru vreo zece ani de acum incolo. Gândim o strategie pentru Societatea Nationala a Lignitului pentru ca aceasta nu are o astfel de strategie si, in plus, este principalul furnizor de carbune pentru complexul de la Craiova. Cautam un investitor care sa fie interesat de ambele complexuri si am avut deja câteva discutii pe aceasta tema“, a afirmat Mantog intr-o conferinta de presa organizata la Târgu Jiu.


„Vom vinde insa doar daca avem convingerea ca vindem bine, chiar daca acest lucru ar insemna si anul 2009. Vreau sa nu repetam din greselile trecutului, mai ales ca, dupa PETROM si BCR, vânzarea celor doua complexuri va fi, probabil, cea mai importanta privatizare“, a mai spus Ionel Mantog.


El a adaugat ca, in cazul complexului de la Turceni, procedurile sunt mai avansate, dar pe parcurs ele vor fi ajunse din urma de cele de la Rovinari.


Secretarul de stat a precizat ca ambele complexuri necesita investitii de circa un miliard de dolari pentru a indeplini normele de mediu din Uniunea Europeana. Acesta a mentionat ca statul va incepe sa realizeze o parte din investitiile respective in 2006, viitorii cumparatori urmând sa le continue, daca privatizarea se realizeaza anul viitor. In caz contrar, statul isi va continua programul de modernizare, urmând sa isi recupereze banii din sumele stabilite la vânzarea complexurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS