19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrdinele de demitere se lasa asteptate

Ordinele de demitere se lasa asteptate

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, este foarte mândru de „realizarile“ sale din ultima saptamâna. Acesta sustine ca prin demiterile celor 14 directori generali de spitale si prin revocarea a peste 20 de Consilii de Administratie a inceput curatenia in exteriorul Ministerului Sanatatii (MS). Din pacate, Nicolaescu nu stie sa spuna când va demara curatenia si in interiorul institutiei pe care o conduce.


Deocamdata, el a anuntat ieri „cu surle si trâmbite“ ca a transmis in teritoriu ordinele de demitere despre care „a vorbit“ la inceputul acestei saptamâni. Ministrul spunea, in urma cu câteva zile, ca a luat decizia de a demite 14 directori generali de spitale si de a revoca 24 de Consilii de Administratie. Tot atunci, Nicolaescu afirma ca a luat aceasta hotarâre „din cauza ca directorii generali si membrii Consiliilor de Administratie nu au fost buni manageri, ceea ce a dus la depasirea bugetelor alocate spitalelor si, prin urmare, la datorii catre furnizorii de produse medicale si medicamente“. Dupa patru zile de la „anunt“ si dupa ce i-a tinut in suspans pe directorii de spitale si pe membrii Consiliilor de Administratie, ieri, ministrul Nicolaescu a afirmat ca a trimis la unitatile spitalicesti vizate ordinele de demitere. El sustine ca in anexele acestora apar si motivele demiterilor pentru fiecare caz in parte: „Fiecare ordin in parte este insotit de o expunere a motivelor demiterii“.


Desi, la inceputul saptamânii, a anuntat ca au fost revocate 24 de Consilii de Administratie, ieri, a revenit asupra deciziei dupa ce a aflat ca, prin lege, Academia Româna este „insarcinata sa administreze Spitalul Elias“, spital care figura pe „lista neagra a lui Nicolaescu“. „In cazul Consiliilor de Administratie am trimis doar 23 de ordine deoarece am facut o exceptie in cazul Spitalului Elias. In zilele urmatoare ma voi intâlni cu presedintele Academiei Române, Eugen Simion, astfel incât sa nu se simta jenat corpul academic“, a declarat Nicolaescu. Acesta a adaugat ca nu va face publice motivele demiterilor decât peste doua-trei zile, dorind astfel sa „actioneze cu eleganta si delicatete“.


„Nu este just ca eu sa fac publice aceste motive inainte ca ordinul sa ajunga la directorul de spital care a fost revocat din functie, drept urmare, voi lasa la alegerea lor decizia momentului in care acestea vor fi publice. Astazi urmeaza sa-i numeasca pe directorii interimari care vor fi numiti in locul celor 14 destituiti. Chiar daca astazi voi fi la Târgu-Mures, voi semna ordinele de numire a directorilor interimari. Semnam, semnam…“.


Nicolaescu sustine ca noile conduceri vor fi numite pe criterii de competenta profesionale: „Nu ma intereseaza politizarea. Chiar nu am stiut ce culoare politica au directorii destituiti. Destituirile le-am facut doar pe baza dosarelor pe care le-am primit de la comisiile de control. In comisiile de administratie ale spitalelor vor fi medici, economisti si juristi. Nu oameni care nu stiu ce cauta acolo“.


Ministrul sanatatii a refuzat sa dezvaluie numele celor care vor fi numiti in locul celor 14 directori demisi, rezumându-se la a spune doar ca „interimatul va fi asigurat de medici, iar dupa trecerea perioadei de interimat acestia pot participa la concursul pentru ocuparea postului de director. La Spitalul Municipal vom pune un director de exceptie…“.


Pe „lista neagra“ a ministrului Nicolaescu figureaza 15 spitale


Totodata, Nicolaescu a avertizat asupra faptului ca „pâna la sfârsitul anului vor fi evaluate alte 146 de dosare, iar oricare dintre directorii generali ai acestor spitale se poate astepta la surprize“.


Pe „lista neagra“ a ministrului Nicolaescu figureaza 15 spitale, unde directorii generali au fost destituiti: Fundeni, „Sf. Pantelimon“, Caritas, Clinic Universitar de Urgenta, Elias, „Dr. Bagdasar Arseni“, Institutul de Cardiologie „C.C. Iliescu“, Judetean Arges, Judetean de Urgenta Craiova, Judetean de Urgenta Târgu Mures, Judetean de Urgenta Constanta, Institutul Inimii „N. Stancioiu“ Cluj-Napoca, Judetean Oradea, Obstetrica Ginecologie „Dr. D. Popescu“ Timisoara, Judetean Botosani.


Directorul Spitalului de Urgenta Craiova asteapta decizia ministrului


Directorul Spitalului de Urgenta Craiova, conf.dr. Florin Petrescu, a declarat ieri-seara ca nu a primit ordinul prin care era demis de la conducerea unitatii sanitare, dar ca decizia ministrului de a-l demite este nejusta. „Nu am primit nici un document de la ministru prin care sa fiu anuntat de hotarârea ministrului, asa ca nu pot sa comentez. Dupa ce voi primi ordinul, il voi studia cu atentie si voi hotari daca voi face contestatie sau nu. Tot ce pot sa spun acum este ca hotarârea ministrului nu are nici o motivatie reala“, a spus Petrescu.


Directorul Spitalului de Urgenta a mai spus ca unitatea sanitara pe care o conduce a avut intr-adevar datorii din 2004, in valoare de 44 de miliarde de lei, insa acestea nu s-au datorat managementului si, in plus, au fost achitate. „Casa de Asigurari de Sanatate Dolj a refuzat sa-mi plateasca servicii medicale contractate in 2004, in valoare de 44 de miliarde de lei. Dupa controlul efectuat acum doua saptamâni de comisia de la minister, Casa de Asigurari de Sanatate ne-a trimis acesti bani, astfel ca terminam anul fara nici o datorie. Ministrul a spus ca a trimis demisiile acolo unde sunt datorii. Ori noi nu avem datorii“, a precizat Petrescu.


Dupa aflarea vestii ca ordinele de demitere au fost trimise in teritoriu, conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, care ar fi trebuit sa intre in posesia acestora, a fost de negasit. Directorul general, prof. dr. Dan Mogos, a refuzat cu incapatânare sa raspunda la telefon. La fel si purtatorul de cuvânt al DSP Dolj.


Conducerea DSP Dolj nu a putut fi contactata nici dupa ce au aparut zvonuri privind o demisie in masa a conducerii Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova. Misterul s-a adâncit dupa ce directoarea acestei unitati sanitare, Mirela Dinca, prinsa la telefon de reporterii GdS, nici n-a confirmat, nici n-a infirmat zvonurile. „Nu comentez“, a fost raspunsul laconic al Mirelei Dinca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII