20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrepte in pavimentul din Parcul Coloanei

Trepte in pavimentul din Parcul Coloanei

Ministerul Culturii si Cultelor recomanda amplasarea de trepte si in pavimentul din Parcul Coloanei Infinitului, pentru a stabiliza aleile, insa edilii din Târgu Jiu resping solutia si cred ca ministerul de resort incearca sa traga de timp pentru a ascunde esecul lucrarilor de amenajare peisagistica.


Pentru a impiedica aparitia transeelor facute de apa, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) le-a propus reprezentantilor Primariei Târgu Jiu si constructorului care s-a ocupat de amenajarea peisagistica a Ansamblului „Constantin Brâncusi“ sa amplaseze trepte in pavimentul din Parcul Coloanei. Intr-o analiza trimisa recent Primariei Târgu Jiu, specialistii MCC considera ca se impune amplasarea de trepte si in pavimentul „special“ din Parcul Coloanei. Aplicarea acestei solutii ar insemna, in opinia MCC, oprirea „curgerii“ pavimentului care pe timp de ploaie se transforma intr-o pasta cu aspect de noroi. Aceasta ramâne pe pantofii turistilor sau ai celor care trec pe aleile din jurul Coloanei Infinitului. La un moment dat, reprezentantii Primariei Târgu Jiu au decis sa strânga pavimentul in saci, dupa ce acesta fusese dus de ploaie pe strazile din apropiere. De asemenea, in Parcul Central, care adaposteste Masa Tacerii si Poarta Sarutului, s-a intervenit si s-a scos pavimentul din jurul scaunelor ce compun Aleea Scaunelor, intrucât stabileizerul respectiv afecta piatra. Pietrisul pus in locul pavimentului a fost ulterior indepartat, sefii MCC considerând ca s-a intervenit ilegal in proiectul initial.


Primarul nu e de acord


Noua recomandare a Ministerului Culturii si Cultelor nu este deloc pe placul sefilor Primariei din Târgu Jiu, mai ales ca treptele existente deja pe aleea principala din Parcul Central au iscat o multime de controverse. Chiar inainte de a ajunge la Masa Tacerii se afla amplasate câteva trepte tip platforma. Motivul construirii acestora a fost ca la o inclinatie mai mare de cinci grade, stabileizerul incepe sa „o ia la vale“, iar in zona respectiva era o panta care nu avea cum sa fie eliminata. „Am primit aceste documente, aparute in urma mai multor analize de laborator. Ministerul Culturii si Cultelor s-a pronuntat si pentru amplasarea de trepte si in pavimentul din Parcul Coloanei. Noi nu suntem de acord cu aceasta solutie, iar dânsii cred ca asa se va stabiliza. Noi oricum nu vom semna receptia lucrarilor si suntem pentru pavarea aleilor cu piatra de râu, care se gaseste din belsug si la noi in judet. Mai devreme sau mai târziu o sa-si dea seama ca trebuie inlocuit acest stabileizer“, a precizat Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu.


Lucrarea de amenajare peisagistica a costat peste un milion de dolari si a fost realizata dintr-un fond rambursabil acordat de Banca Mondiala. Proiectantul a fost firma americana OLIN PARTNERSHIP, in colaborare cu societatea ROSTRADA din Bucuresti, iar executantul, SC CONSMIN din Petrosani. Intrucât nimeni nu si-a asumat esecul pavimentului folosit la amenajare, la un moment dat MCC, prin Oficiul National al Monumentelor Istorice, facea autoritatilor locale recomandari hilare. Acestea sunt cuprinse chiar in regulamentul de intretinere a parcurilor. Potrivit uneia dintre recomandari, pe pavimentul cu pricina trebuie sa se circule cu o viteza de sub 15 kilometri pe ora, fara frânari bruste sau rasuciri rapide.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS