22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Sa dam cartile pe fata“

„Sa dam cartile pe fata“

Iubitorii de carte, tipografii, editorii si furnizorii de materiale tipografice vor avea posibilitatea sa participe, incepând de luni, la primul salon de carte organizat in Craiova. Evenimentul se va desfasura, in perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, in Foaierul Teatrului National „Marin Sorescu“ si-si propune sa fie un catalizator pentru amatorii de carte buna. Cei care au dat dovada de curaj si au organizat un eveniment la care se vând aparitii editoriale, un produs pe care generatia de azi il cam ocoleste, sunt reprezentantii Asociatiei Tipografilor, Editorilor si Furnizorilor din Oltenia (ATEF).


Presedintele de onoare al salonului este academicianul Radu Voinea, care va fi prezent la Craiova pe toata perioada evenimentului. „Salonul de Carte «Sa dam cartile pe fata» Craiova 2005 urmareste sa adune in foaierul teatrului cât mai multe edituri, nu neaparat foarte mari, din cele mai diverse colturi ale tarii. Astazi, cenzura economica e mai urâta decât cenzura de dinainte de ’89, pentru ca frâneaza cartea buna in detrimentul maculaturii celor care au bani sa-si tipareasca gândurile oricum ar fi ele“, a declarat Alexandru Manda, presedintele ATEF. Manifestarea se doreste perena, astfel ca exista deja un contract semnat cu reprezentantii Teatrului National, pe o perioada de trei ani, cu drept de prelungire. „Acest salon este facut pentru a trezi constiinta producatorilor de carte, deoarece Craiova e un centru cultural puternic“, a declarat Valentin Cristea, presedintele Consiliului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii.


20 de edituri si-au anuntat prezenta


Pâna in prezent si-au anuntat prezenta aproximativ 20 de participanti din Gorj, Iasi, Mehedinti, cu standuri proprii sau la cele ale ATEF. O treime din edituri sunt din Craiova, Editura de Sud fiind, la rândul ei, prezenta la eveniment. In prima zi a salonului, de la ora 11.00, va avea loc lansarea cartii „Scirta, scirta pe hirtia Gazetei de Sud“, autor Cezar Avramescu, organizator Editura de Sud. Tot luni va fi lansat volumul „Frumosii nebuni ai Craiovei Maxima“, a lui Ion Jianu, eveniment organizat de Editura Alma, al carui invitat de onoare este Fanus Neagu. O alta carte, care va fi lansata pe parcursul Salonului de Carte „Sa dam cartile pe fata“, este cea a lui Ilarie Hinoveanu, „V.G. Paleolog – Legamântul cu Demiurgul“, eveniment la care va fi prezent IPS Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei si Arhiepiscop al Craiovei.


Miercuri, la Masa rotunda cu tema „Valente si perspective ale Salonului de Carte Craiova 2005“, vor fi prezenti si Mircea Corniseanu, directorul general al Teatrului National „Marin Sorescu“, Mariana Leferman, directoarea Bibliotecii Judetene „Alexandru si Aristia Aman“, Ovidiu Ghidirmic, critic si istoric literar, scriitorii Marian Barbu si Nicolae Andrei, precum si Petre Gigea, diplomat, fost ambasador al României in Franta si ministrul finantelor in România.


In ultima zi a salonului va fi lansata publicatia „Monitorul Editorilor si Tipografilor“, aparuta sub sigla ATEF. Aceasta va avea o aparitie lunara si va fi un buletin informativ in domeniul realizarii cartilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS