16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproape 300 de porci au disparut in neant de la ferma lui Mita

Aproape 300 de porci au disparut in neant de la ferma lui Mita

Proprietarul animalelor sustine ca, din cele 470 de animale pe care le avea in ferma, a gasit ieri-dimineata doar vreo 200. Politia, in schimb, spune ca nu a disparut nici un porc de la ferma lui Mita.


Ieri s-a derulat un nou episod al conflictului iscat cu ceva vreme in urma la o ferma zootehnica din comuna doljeana Dobresti. Proprietarul animalelor din ferma a reclamat furtul a aproape 300 de porci. Politia sustine, insa, ca nu a disparut nici macar o codita de purcel din complexul agrozootehnic.


Ferma cu doi proprietari


Complexul zootehnic din Dobresti are o istorie foarte complicata, plimbându-se pe la mai multi proprietari si utilizatori. Astfel, pe 3 martie 1999, in urma unei licitatii publice, complexul zootehnic a fost vândut lui Ilie Enache din Craiova. Pentru ca acesta nu a achitat pretul stabilit prin contract, a solicitat restituirea avansului de 50 de milioane de lei, care i-a si fost restituit integral pe 12 august 2000. In mod surprinzator, nu s-a reziliat si contractul de vânzare-cumparare. Din aceasta cauza, totul a devenit ulterior foarte complicat. Pe 20 noiembrie 2000, Ilie – ramas in continuare proprietar – a vândut complexul Elenei Ecovici, care la rândul ei l-a revândut Loredanei Chiciu, pe 3 februarie 2001.


De cealalta parte, primarul din Dobresti, desi „uitase“ sa rezilieze contractul, a actionat ca si când complexul ar fi fost in proprietatea administratiei locale. Pe 5 iulie 2002, primarul Aurel Croitoru a incheiat un contract de atribuire in folosinta gratuita a intregului complex catre Florian Mita, din localitate. Acesta s-a pus pe treaba si a populat ferma cu vreo 470 de porci. Florian a fost atentionat in repetate rânduri de Loredana Chiciu, in calitate de proprietar, sa nu foloseasca cladirile complexului, insa Mita si-a vazut de treaba, stiindu-se cu acte in regula de la primarie. Pe 31 octombrie 2005, oamenii Loredanei Chiciu au intrat in complex si i-au scos afara pe Mita, proprietarul porcilor, si pe angajatii acestuia.


Conflict ca la usa… grajdului


Vasile Miclescu, mandatarul Loredanei Chiciu, sustine ca a folosit o stratagema pentru a reusi sa intre in ferma: „Noi i-am informat in mod repetat pe proprietarii porcilor, inca de acum trei ani, ca suntem proprietari de drept si ca trebuie sa-si scoata animalele de acolo. Nu am reusit sa intram pe proprietatea noastra decât anul acesta, printr-un siretlic: i-am chemat la primarie, iar cât timp au stat ei acolo noi am intrat in complex. De atunci, i-am lasat sa intre la porci, sa le dea de mâncare, sa-i ingrijeasca, dar ei, in loc sa fie de buna credinta, vin cu tot felul de ordonante ca sa ne dea afara de pe proprietatea noastra. Le-am propus sa le inchiriem grajdurile pe care le folosesc, dar nici asa nu au vrut. Noi credem ca primarul a facut o ilegalitate când i-a atribuit si lui complexul, chiar daca noi eram proprietari“.


La rândul sau, Mita sustine ca nu a fost lasat sa-si hraneasca animalele decât dupa obtinerea in justitie a unei ordonante prezidentiale. Ordonanta care a fost de-a dreptul ciudata, intrucât Judecatoria Craiova a permis accesul in ferma doar pentru sotii Mita, fara insa a dispune evacuarea oamenilor lui Chiciu.


Uite furtu’, nu e furtu’


Florian Mita a sesizat ieri politia ca sute de porci de la ferma lui ar fi fost furati peste noapte de oamenii lui Chiciu si Miclescu. „Azi-noapte (in noaptea de miercuri spre joi – n.r.), Miclescu i-a trimis acasa pe paznicii lui, spunându-le ca nu au loc de ei. Dupa ce au plecat, unul dintre paznici, aflat la câtiva metri, a vazut cum au venit niste masini, au incarcat porcii si i-au dus de acolo. Omul s-a dus la postul de politie din sat chiar atunci, noaptea, dar politistul n-a vrut sa-i deschida, desi locuieste chiar in post“, a sustinut Florian Mita.


Agentul-sef adjunct Constantin Tanasoiu, seful de post din Dobresti, sustine insa ca n-a venit nimeni sa sesizeze vreun furt de porci in timpul noptii: „Se pare ca Miclescu a angajat sase paznici, iar aseara (miercuri – n.r.) a renuntat la patru dintre ei. Dupa aceea, sotia unuia dintre cei patru concediati a lansat zvonul ca i-a dat afara pe paznici ca sa poata familia Miclescu sa fure porcii lui Mitu. Femeia i-a spus ingrijitorului angajat de Mitu, care, la rândul lui, i-a zis lui Florian Mitu. Cum a auzit, proprietarul porcilor a dat fuga la Craiova si a alertat politia si presa. Nu are dreptate când zice ca a venit la post sa ne anunte si nu l-am bagat in seama pentru ca nu a venit, noi am fost toata noaptea aici. Abia azi (ieri – n.r.), pe la 13.00, Mitu Florian a venit la post si a depus o plângere pentru comiterea infractiunii de distrugere si furt“.


Disparitie fara urme


Efective numeroase ale politiei si jandarmeriei s-au deplasat ieri la ferma din Dobresti, pentru a investiga furtul sesizat de Mitu. „Aveam 470 de porci si nu mai sunt decât vreo 200, restul mi i-au furat. Printre porcii care mi s-au luat sunt si 75 de scroafe gestante“, a afirmat Florian Mitu.


Numai ca politistii sustin ca n-au gasit nici o urma de furt. „Ne-am deplasat la fata locului si am numarat porcii. Am gasit vreo 200 de porci. Proprietarul sustine ca a avut vreo 400, dar nu am gasit nici o urma care sa indice un eventual furt. Nu sunt urme de camion, de taiere, urme de sânge. Vom continua cercetarile, urmând sa-i audiem pe martori pentru a stabili câti porci fusesera de fapt in ferma, ca sa stim daca s-a furat sau nu ceva. Numarul exact al animalelor il vom afla de la Directia Agricola“, a mentionat seful politistilor trimisi la fata locului, scms. Ion Tirda. Comisarul Georgel Enescu, comandantul IJP Dolj, sustine ca n-a disparut nici un porc de la ferma lui Mita: „Nu s-a furat nimic, n-a disparut nici un porc, e doar un conflict intre Mita si Miclescu, care ar trebui rezolvat de justitie, dar ne implica pe noi, ca si când n-am avea suficiente necazuri cu infractorii nostri“.


Primarul a semnat „ca primarul“


Cazul a ajuns si in atentia politistilor doljeni de la Serviciul de Investigarea Fraudelor si Serviciul de Ordine Publica, dupa ce oamenii legii au stabilit ca primarul Aurel Croitoru (pe atunci viceprimar) si secretarul Tudor Coteanu au declarat in fals, cu ocazia intocmirii contractului de vânzare-cumparare din 1999 cu Ilie Enache, ca au primit de la cumparator intreaga suma reprezentând pretul complexului zootehnic – adica 669 de milioane de lei. Adevarul era insa altul: nu incasasera decât avansul de 50 de milioane, insa si acei bani i-au restituit lui Enache, fara insa a rezilia vânzarea. Iar Ilie Enache a ramas astfel proprietar al complexului zootehnic, fara sa dea nici un leu administratiei locale. Primarul Croitoru – care a provocat intreaga incurcatura – sustine acum ca e curat ca lacrima si ca a fost pacalit de notarita: „Notarita, ca nici nu mai stiu cine este, a scris in contract ca «s-a platit» suma de 669 de milioane, cât valora ferma, in loc de «se va plati», iar eu n-am vazut si am semnat“. Pentru ca au semnat „ca primarul“, primarul si secretarul din Dobresti s-au ales cu dosar penal pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu si fals in declaratii.


Cu toate acestea, nici pâna acum primarul Croitoru nu s-a obosit sa ceara rezilierea contractului initial, incheiat cu Enache in 1999, act care este valabil si in prezent. Cât despre actualul conflict dintre Mita si proprietarul „pe acte“, Loredana Chiciu, primarul Croitoru zice ca nu se baga, pentru ca n-ar fi treaba lui: „Asteptam sa se judece procesul dintre cele doua parti si dupa aceea vedem ce vom face“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS