10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAl-Qaida loveste Iordania

Al-Qaida loveste Iordania

Scutita pâna in prezent de atacurile teroriste care au lovit alte parti ale Orientului Mijlociu, Iordania a fost cuprinsa de panica in urma atentatelor de miercuri seara de la Amman. Atacurile teroriste au vizat hotelurile din capitala Iordaniei si s-au soldat cu cel putin 56 de morti si 93 de raniti.


Un om de afaceri israelian de etnie araba si mai multi oficiali palestinieni cu rang inalt se afla printre victimele triplului atentat comis miercuri seara la Amman, informeaza cotidianul israelian Haaretz, in editia electonica. Omul de afaceri Husam Fathi Mahajna, de 40 de ani, era invitat la o nunta in hotelul Radisson. Cadavrul sau a fost transportat la Spitalul Universitar din Amman, unde a fost identificat de un prieten, a informat Ministerul de Externe de la Ierusalim.


Autoritatile nu stiau, ieri dupa-amiaza, daca printre victime se afla si alti israelieni, dar considera ca este foarte posibil având in vedere ca, de obicei, in hotelul Radisson sunt cazati numerosi turisti israelieni. Pe de alta parte, potrivit vicepremierului Iordaniei, Marwan Muashar, cele mai multe victime sunt cetateni iordanieni. Doi oficiali cu rang inalt in fortele de securitate palestiniene, un bancher si atasatul comercial al ambasadei palestiniene la Cairo se afla, de asemenea, printre victime, a anuntat, ieri, reprezentantul diplomatic palestinian la Amman. Autoritatea Palestiniana a ordonat coborârea in berna a steagurilor si a declarat trei zile de doliu.


Atac kamikaze


In jurul orei 21.00 (ora României), un kamikaze a declansat explozibilii pe care ii transporta in sala unde se desfasura petrecerea. Aproape imediat, o noua explozie avea loc la hotelul Hyatt, situat la un kilometru distanta. Un kamikaze detonase explozibilul pe care il avea asupra sa in holul hotelului.


In atentatul de la hotelul Hyatt, regizorul sirian Moustafa Akkad, de 68 de ani, a fost ranit, iar fiica lui si-a pierdut viata. Potrivit apropiatilor sai, regizorul se afla in Iordania pentru a asista la o casatorie, vineri (astazi -n.r.), iar fiica sa Rima venise de la Beirut pentru a-l insoti. In momentul exploziei, Akkad se afla in hol pentru a-si intâmpina fiica, care a fost ucisa pe loc. Akkad a fost ranit la gât si a pierdut mult sânge, dar viata lui nu este in pericol. Aproape in acelasi moment, un al treilea kamikaze se arunca in aer in apropierea hotelului Days Inn.


Condamnati in contumacie


Autoritatile iordaniene au arestat numerosi militanti islamisti pentru planuirea de atacuri pe teritoriul sau, multi fiind condamnati in contumacie, inclusiv liderul filialei Al-Qaida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, care a revendicat atacurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS