17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcedura pentru adoptia micutilor poate dura câtiva ani

Procedura pentru adoptia micutilor poate dura câtiva ani

Zeci de bebelusi sunt abandonati lunar in spitalele craiovene. Studente si chiar eleve, motivând ca au o situatie materiala precara, ajung de cele mai multe ori sa isi paraseasca propriii copii. In prezent, aproximativ 200 de copii, cu vârste cuprinse intre câteva saptamâni si noua-zece ani, isi asteapta parintii sa ii ia acasa sau familiile adoptive care sa le ofere dragoste.


Numarul familiilor care asteapta sa adopte un copil este in continua crestere. Pâna la parcurgerea tuturor etapelor pentru adoptie, acestea sunt insa nevoite sa intocmeasca o serie de documente, sa urmeze chiar cursuri de instruire si sa obtina atestat pentru a avea dreptul sa „devina“ parinte.


La Serviciul Adoptii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, de la inceputul anului si pâna in prezent au obtinut atestate pentru adoptie doar 37 de familii. Alte 161 de familii care au obtinut atestate pâna in 2005 au primit deja copii in ingrijire, insa trebuie sa mai astepte aproximativ doi ani pâna când ii vor putea trece in acte ca fiind propriii copii, in aceasta perioada fiind atent supravegheati de asistentii sociali ai DGASPC Dolj.


„Numarul celor care au inceput sa solicite adoptia unui copil, in Craiova, este in crestere. Avem familii tinere, care din cauza problemelor de sanatate nu au putut aduce pe lume un copil. Exista insa si cazuri in care asistentele maternale care au luat in plasament micuti au ajuns sa se ataseze foarte mult de acestia, solicitând chiar adoptia lor. Sunt, de asemenea, parinti carora le-au decedat copiii si care apeleaza la noi pentru a infia copii parasiti. Exista si cazuri când solicita adoptia familii care au propriii copii, dar au posibilitati materiale bune si iubesc foarte mult copiii“, a spus Marinela Zana, sef Serviciu Adoptii in cadrul DGASPC Dolj.


Reprezentantii DGASPC Dolj au precizat ca intr-o situatie mai grea, cu mici sanse de a fi acceptati de o familie, sunt copiii cu mici deficiente fizice sau cei cu handicap grav. In prezent, patru copii cu deficiente din nastere sunt parasiti in centrele maternale.


Poti deveni parinte adoptiv dupa câtiva ani de asteptare


Procedura de adoptie a unui copil este extrem de complexa, necesitând ani buni de asteptare, dosare intregi de acte, avize si chiar cursuri pentru atestare ca parinte.


Atestatul care sa dovedeasca faptul ca poti deveni parintele adoptiv al unui copil se poate elibera doar de Comisia pentru Adoptii, din cadrul DGASPC Dolj. Insa, acest act nu se elibereaza fara acceptul Comitetului Român pentru Adoptii, din care sa rezulte ca au fost indeplinite procedurile si termenele prevazute de lege. Apoi, atestatul trebuie transmis impreuna cu o cerere din partea persoanei sau familiei care doreste sa adopte instantei judecatoresti competente pentru incuviintarea adoptiei.


„In toate cazurile, actele juridice ale persoanelor chemate sa-si exprime acordul in vederea adoptiei, cu exceptia consimtamintului copilului care a implinit zece ani si care se ia de catre instanta de judecata, preced incuviintarea adoptiei de catre instanta. Uneori, intre aceste etape poate trece o anumita perioada de timp, in care pot sa intervina schimbari in ceea ce priveste conditiile pentru adoptie si chiar in legislatia in vigoare. Consimtamântul pentru infierea unui copil se considera valabil exprimat daca provine de la o persoana cu capacitate deplina de exercitiu. In consecinta, nu au dreptul sa adopte copii minorii necasatoriti si cei pusi sub interdictie. Exista si cazuri, situatii mai rare, când consimtamântul parintilor naturali ai celui ce urmeaza sa fie adoptat nu este necesar. In astfel de cazuri se incadreaza urmatoarele categorii: parintii decazuti din drepturile parintesti, cei pusi sub interdictie sau cei care se afla in imposibilitatea de a-si manifesta vointa sau in situatia in care copilul este declarat judecatoreste abandonat (dar, cu conditia ca hotarârea judecatoreasca sa fie definitiva si irevocabila). In aceleasi reglementari legale sunt incadrati si parintii declarati judecatoreste morti sau sunt disparuti, necunoscuti sau decedati“, a precizat Marinela Zana.


Micutii craioveni abandonati, doriti de familii din alte orase


In ultimele luni, DGASPC Dolj a obtinut pentru 12 copii in instanta sentinta definitiva si irevocabila ca fiind adoptabili. Dintre acestia, doi au fost dati deja pentru acomodare si relationare la doua familii din tara, iar unul dintre ei a fost adoptat de o familie din Brasov.


Reprezentantii DGASPC Dolj au mentionat ca exista si situatii când, in cei doi ani in care copilul este dat spre relationare in familii, acestea nu se acomodeaza cu micutul si in ultima clipa, cind ar trebui sa obtina avizul de adoptie, copilul este trimis inapoi in centru: „Am avut astfel de cazuri, cind de multe ori parintii adoptivi afla diverse lucruri despre familia naturala sau rude, despre boli de care acestia au suferit si, speriati, refuza sa mai adopte copilul. In astfel de situatie, familia respectiva este pusa pe o noua lista de asteptare pentru obtinerea unui copil. Oamenii trebuie sa mai stie un lucru extrem de important: in procesul adoptiei toate serviciile oferite sint gratuite si confidentialitatea este esentiala“.


Serviciile oferite de DGASPC DOLJ familiilor adoptatoare:


– Informare cu privire la procesul adoptiei si la serviciile existente;


– Evaluarea, pregatirea si consilierea familiei in vederea obtinerii atestatului;


– Oferirea de informatii privind copilul si familia naturala a acestuia;


– Sprijin si consiliere in procesul de potrivire a copilului cu familia;


– Suport in construirea si mentinerea unei relatii optime cu copilul in perioada de incredintare;


– Oferirea de servicii de suport in perioada postadoptie.


Cine poate deveni parinte adoptiv


4 persoana a carei vârsta este mai mare cu cel putin 18 ani decât vârsta copilului (doar prin exceptie – 15 ani);


4 persoane sau familii care prezinta garantii morale si conditii materiale necesare asigurarii dezvoltarii depline si armonioase a copilului.


UTILE


Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj, strada Nicolae Titulescu, nr. 22


Telefon: 0251/417113 si fax: 417838

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS