17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrefectul i-a bagat din nou in sedinta pe primarii comunelor inundate

Prefectul i-a bagat din nou in sedinta pe primarii comunelor inundate

Ieri, prefectul de Olt, Octavian Popescu, i-a convocat pe primarii comunelor din judet afectate de inundatii. Intilnirile prefectului cu acestia au fost destul de dese, dar nu au adus modificari insemnate in ceea ce priveste situatia reconstructiei caselor distruse de inundatii. Aceleasi probleme de acum doua luni, aceleasi lamentari ale primarilor, aceiasi edili depasiti de situatie, desi eforturile pentru ajutorarea sinistratilor n-au fost deloc mici. Materiale de cea mai buna calitate, suficiente pentru ridicarea unor locuinte, de cele mai multe ori, mai bune decit cele distruse de ape, ferestre termopan si usi din lemn, iata ce a oferit statul sinistratilor din intreaga tara. Din pacate, in prezent situatia reconstructiei este departe de a fi solutionata. Cauzele sint multe, rezolvarea lor devenind o prioritate pentru conducerea judetului.


Intilniri dese si degeaba


Chemarea primarilor la prefectura este o incercare disperata a prefectului Octavian Popescu de a-i convinge pe acestia sa incerce sa refaca, pina la sfirsitul anului, macar o parte dintre casele distruse de inundatii. Desele apeluri ale reprezentantilor prefecturii s-au lovit insa, pe de o parte, de nepasarea primarilor, iar pe de alta parte, de incredibila pozitie a oamenilor din comunele sinistrate, care au asteptat ca statul sa le reconstruiasca din temelii casele, fara sa miste vreun deget.


„Ii chem ca sa ii cert, sa le aduc aminte ca au o responsabilitate pe care trebuie sa o indeplineasca. Le ascult problemele, dar, de doua luni, sint cam aceleasi. E clar ca persoanele afectate de inundatii, carora le-au cazut casele, sint oamenii slabi ai comunitatilor, oameni pentru care aceste inundatii au picat bine. De altfel, contributia lor la ridicarea propriilor case este zero. Stau si se uita cum muncesc altii. Din pacate, asta e situatia in teritoriu. Le-am explicat primarilor ca trebuie sa ignoram aceste lucruri si sa incercam sa refacem casele“, a spus prefectul Octavian Popescu. Acesta este constient de reactiile produse in comune de reconstructia caselor pentru niste oameni care nu s-au omorit cu munca pentru a-si ridica o locuinta mai buna.


„Stiu ce este in sufletul oamenilor care au muncit din greu o viata intreaga pentru a-si ridica o casa din caramida cind vad ca vecinilor lor, care au stat tot timpul in circiuma si aveau bordeie din chirpici, le face statul casa. Dar asta e. Intirzierea de acum se datoreaza si primarilor, care, pentru a nu avea o reactie adversa din partea comunitatilor, nu s-au interesat prea mult de soarta celor cu casele demolate. Plus ca unii dintre primari nu cunosc legile si hotaririle care s-au dat in ceea ce priveste aceasta reconstructie. Altfel nu ar fi fost posibil sa-mi puna in sedinta de astazi aceleasi intrebari pe care mi le-au pus si acum doua luni“, a spus Octavian Popescu.


Primarii au primit si o tema pentru sedinta de ieri. Fiecare a trebuit sa prezinte o situatie scrisa cu stadiul lucrarilor, precum si cu numarul de case care urmeaza sa fie terminate pina la sfirsitul acestui an. Din datele furnizate de primari insa, pina la finalul anului nu vor fi terminate mai mult de jumatate din locuintele pentru care statul a trimis materiale. Situatia este cu atit mai dezastruoasa cu cit exista comune in care lucrarile se afla inca in stadiul saparii fundatiei. Aceasta situatie se intilneste in localitatile Icoana, unde trebuia reconstruite sapte case, la Potcoava si Gavanesti. Lucrarile se afla intr-un stadiu mai avansat la Crimpoia, Falcoiu, Corbu si la Vilcele.


„Nu“ pentru aparatele electrocasnice


Pe adresa prefecturii a sosit zilele trecute o solicitare din partea guvernului in care se cerea o situatie a aparatelor electrice si electrocasnice distruse in urma inundatiilor din lunile iulie si august. Intentia executivului, aceea de a le da sinistratilor aparate in locul celor distruse de inundatii, a generat panica printre primarii comunelor afectate. Confruntati deja cu situatii nu tocmai placute din pricina reconstructiei caselor, acestia ar avea de infruntat si furia oamenilor care considera nedreapta repartizarea catre sinistrati de aparatura electrica si electrocasnica. Astfel ca la sedinta de ieri, multi primari s-au prezentat cu hirtii prin care aduceau la cunostinta prefecturii ca sinistratii din comunele pe care le conduc nu au pierdut asemenea aparate. Au existat si doua exceptii, primarii din Potcoava si Balteni, care au prezentat liste cu pierderile de acest fel.


„Nu ader la aceasta idee. Va dati seama cite cereri ar trebui sa facem catre guvern si ce debandada s-ar crea in guvern daca am fi de acord. Inclin sa cred ca nu va fi pusa in practica. Ar fi o nebunie, si asa avem foarte multe probleme“, a spus prefectul Octavian Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS