10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj nu are acreditare

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj nu are acreditare

• Asociatiile nonguvernamentale doljene nu se inghesuie sa solicite nici macar bani de la stat pentru acordarea serviciilor sociale pentru cei virstnici sau cu diverse nevoi • O parte dintre acestea, la care se adauga si institutiile publice de ocrotire sociala din Dolj, functioneaza fara acreditare


Asociatiile si fundatiile umanitare doljene ar putea beneficia de sume importante de bani din partea statului pentru acordarea de servicii sociale persoanelor virstnice, victimelor violentei in familie, persoanelor toxico-dependente, victimelor traficului de persoane, imigrantilor sau refugiatilor, tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului si celor fara adapost. Mai sint doar citeva zile pina la 31 octombrie, data-limita a primirii dosarelor de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, institutia care aloca fondurile, iar asociatiile si fundatiile doljene nu s-au ingramadit sa ceara bani.


In Dolj, exista numeroase persoane care ar avea nevoie de ingrijire sau asistenta sociala, o parte din banii investiti in acesti oameni putind fi decontati de stat. „Valoarea lunara a subventiei pentru fiecare persoana asistata sau ingrijita, conform Legii nr.34/1998 si normelor metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin HG nr.1153/2001, s-a majorat de la suma de 600.000 de lei la 890.000 de lei. Asociatiile si fundatiile doljene pot primi bani de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, dar cu conditia ca acestea sa acorde ingrijiri persoanelor din mai multe judete din tara. Aceasta conditie face insa ca multe fundatii sa nu se incadreze. Cele mai multe acorda ingrijiri doar persoanelor de pe raza teritoriului unde functioneaza. Fundatiile sau asociatiile pot primi bani, de asemenea, de la bugetele locale. Dar cum nu prea se aloca sume importante pentru serviciile sociale, soarta oamenilor nevoiasi ramine la mila semenilor… Insa, trebuie mentionat faptul ca doar ONG-urile, care functioneaza conform Legii nr. 34/2003, pot primi bani de la stat, nu si institutiile publice“, a precizat Gabriel Badea, sef Serviciu Relatii Publice, in cadrul Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj.


Doar doua asociatii s-au interesat de subventii


Reprezentantii DDFSS Dolj au mentionat ca doar doua asociatii care acorda servicii comunitare din Dolj s-au interesat pina la aceasta data de documentatia necesara obtinerii subventiilor. Este vorba de Asociatia de Ingrijiri Comunitare HELIOS si Fundatia Umanitara „Casa Europeana“, care se ocupa cu sustinerea si ingrijirea tinerilor cu nevoi speciale de peste 18 ani care parasesc centrele de plasament.


Asociatiile si fundatiile, care solicita acordarea subventiei in perioada 2005-2006 si care nu detin inca certificat de acreditare sau licenta de functionare, trebuie sa prezinte obligatoriu statutul si actele aditionale, dupa caz, si fisa de autoevaluare privind indeplinirea standardelor generale de calitate pentru serviciile indeplinite. Insa, pe linga toate acestea, reprezentantii DDFSS Dolj au mentionat ca este necesara si depunerea urmatoarei documentatii: dovada dobindirii personalitatii juridice a fundatiei, balanta contabila de verificare la data de 30 septembrie a anului curent, dovada privind bonitatea asociatiei sau fundatiei, emisa de banca la care are deschis contul, dovada privind situatia juridica a sediului unitatii de asistenta sociala si autorizatia sanitara de functionare a unitatii de asistenta sociala pe anul curent, potrivit lui Gabriel Badea.


Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj si Centrul de Reabilitare a Persoanelor cu Handicap nu au acreditari de functionare


Pe linga dezinteresul asociatiilor si fundatiilor umanitare pentru obtinerea unor bani necesari ajutorarii atitor oameni, in Dolj, conform celor mentionate de reprezentantii DDFSS, nu exista asociatii care sa ajute victimele violentei in familie, persoanele toxico-dependente, victimele care au suferit traume in urma traficului de persoane, imigrantii, refugiatii sau oamenii fara adapost.


Conform Cristinei Grebla, consilier in cadrul DDFSS Dolj, chiar Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) nu functioneaza nici pina in prezent potrivit normelor legale, institutia neavind acreditare pentru acordarea serviciilor sociale.


„Conform Ordonantei 68, articolul 11, toate institutiile care acorda servicii sociale ar fi trebuit sa fie de la 1 ianuarie 2005 acreditate. Nici Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj si nici alte asociatii umanitare nonguvernamentale nu s-au conformat pina la aceasta data legii, nedetinind acreditarile de functionare. Motivul intirzierii obtinerii avizului de functionare ar fi documentatia extrem de stufoasa care trebuie parcursa: fise de evaluare pentru activitatea depusa, CV-urile persoanelor care se ocupa cu acordarea serviciilor sociale si autorizatii de functionare de la toate institutiile abilitate. Din cite cunoastem, Centrul de Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Dolj (CRPH, fostul azil de batrini) lucreaza abia acum la documentatia necesara acreditarii“, a spus Cristina Grebla.


Mai sint unele formalitati de indeplinit


Reprezentantii DGASPC Dolj sustin insa ca institutia functioneaza legal, dar ca mai sint de pus la punct unele „amanunte“, cum ar fi si obtinerea acreditarii. „Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului s-a format de curind prin unificarea Directiei de Protectie a Copilului si Directiei de Asistenta Sociala. De la Autoritatea Nationala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au venit abia in urma cu doar zece zile sa ne verifice si sa ne intocmeasca documentatia pentru acreditare. Nu se putea obtine acreditarea pina nu intocmeam o fisa cu activitatea depusa. Toate formalitatile pentru acreditare le-am inceput din luna august. Fiecare centru apartinind directiei are un dosar de 50-60 de pagini. In citeva zile asteptam evaluarea din partea Autoritatii Nationale, dar functionam legal, pentru ca altfel ne obligau sa stopam toate activitatile pina la obtinerea avizului de acreditare. Institutia noastra functioneaza in cadrul consiliului judetean si poate primi subventii de la guvern. Daca functionam in neregula, nu mai primeam banii“, a precizat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice, din cadrul DGASPC Dolj.


Documentatia de solicitare a subventiei


– o cerere de solicitare a banilor;


– raportul privind activitatea asociatiei sau fundatiei in domeniul asistentei sociale in ultimele 12 luni calendaristice;


– dovada dreptului de a acorda servicii sociale, respectiv certificatul de acreditare, licenta de functionare si alte documente care dovedesc dreptul asociatiei sau fundatiei de a acorda servicii sociale.


Ce spune legea


Ordonanta nr. 68/2003, Articolul 11:


(2) Furnizorii de servicii sociale pot organiza si acorda servicii sociale numai daca sint acreditati in conditiile legii.


(3) Metodologia de acreditare a furnizorilor de servicii sociale se aproba prin hotarire a guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS