22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApa trece, casele trebuie sa ramina

Apa trece, casele trebuie sa ramina

Reconstructia dupa potop merge anevoie


La fel ca majoritatea judetelor tarii, Oltul nu a fost nici el ocolit de inundatiile din aceasta vara. Zeci de case, poduri si podete au fost luate de ape, drumuri comunale si judetene au fost inundate, iar sute de oameni au ramas fara adapost si s-au refugiat la rude si prieteni. Cu toate ca iarna bate la usa, ritmul lent in care se desfasoara lucrarile de reconstructie si de consolidare a caselor l-a determinat pe Octavian Popescu, prefectul judetului Olt, sa alcatuiasca doua comisii care sa supravegheze si sa „impulsioneze“ atit primarii si oamenii din localitatile afectate, cit si firmele de constructii.


In judetul Olt trebuie reconstruite 184 de case, consolidate- 554, reparate- 2.297. De asemenea, necesita reparatii si consolidari 30 de poduri, 158 de podete, 68 de drumuri comunale si 29 de drumuri judetene din 40 de localitati ale judetului. Valoarea acestor lucrari se ridica la peste 120 de miliarde de lei, iar autoritatile judetene spera sa poata construi pina la sfirsitul acestui an 70-80 de case, peste 100 de podete si 15 poduri.


Lucrarile de reconstructie a caselor inundate si a infrastructurii se desfasoara insa cu dificultate. Primarii si oamenii din localitatile lovite de ape nu au reactionat asa cum se asteptau autoritatile. In bine cunoscutul stil oltenesc pot sa fac si miine ce pot face azi, acestia nu s-au inghesuit sa ridice materialele de constructie de la centrul de primire din orasul Potcoava decit dupa ce autoritatile judetene i-au somat in repetate rinduri. Dar nici dupa ce si-au ridicat materialele nu au avut prea mult chef sa se apuce de lucru. „Asteapta sa vina tot timpul cineva sa-i impinga de la spate. Le-am dat materiale, le-am facut noi fierul beton prin sponsorizari, dar ei taraganeaza. Lucrarile sint blocate la nivel local“, a spus Octavian Popescu, prefectul judetului Olt. Pentru a verifica si analiza stadiul in care se afla aceste lucrari, prefectul a format doua comisii de verificare a lucrarilor de reconstructie in judetul Olt, una pentru infrastructura si alta pentru analizarea stadiului in care se afla casele care trebuie reconstruite. „Trebuie sa vedem de ce se misca asa de greu si trebuie sa stim ce se face cu materialele si cu banii pe care ii primesc. Comisiile acestea vor analiza fiecare casa, fiecare pod si podet din toate comunele afectate de inundatii. Daca se simt supravegheati, oamenii reactioneaza altfel si se pun pe treaba“, a explicat Octavian Popescu.


Primarii olteni isi contrazic prefectul


Primarii din comunele cele mai afectate de inundatii contrazic afirmatiile prefectului si spun ca, desi inceputul a fost mai greu, acum s-au pus pe treaba si nu din cauza celor doua comisii. Constantin Serban, primarul comunei Movileni, spune ca lucrarile de reconstructie a celor 20 de case luate de ape merg bine si ca rapoartele comisiilor au fost favorabile. „Lucrarile de consolidare la cele 32 de case sint pe terminare. Au mai ramas doar doua case ai caror proprietari sint plecati si nu am avut cum sa le dam materialele. Pina la 1 decembrie vom construi cel putin 15 case, iar oamenii vor putea petrece sarbatorile in casa noua“, a precizat Constantin Serban. In Serbanesti, din cele sapte case distruse s-au construit pina acum doua, iar Titi Peligrad, primarul comunei, spune ca pina la 1 decembrie, termenul limita dat de prefect, si celelalte case vor fi gata. „Doua case sint la zidarie, iar patru sint in faza de fundatie. Consolidarile merg si mai bine. Am adus o echipa de meseriasi din alta comuna pentru a-i ajuta pe cei care nu pot sa-si repare casele singuri. Sper ca iarna sa-i gaseasca pe oameni la usa sobei in casele lor“, a afirmat Titi Peligrad. In comuna Perieti, autoritatile locale s-au apucat mai greu de constructia celor 27 de case distruse complet. Tudorica Constantin, viceprimarul comunei, a spus ca lucrarile merg acum bine, desi au fost niste probleme cu aducerea materialelor de la Centrul de primire Potcoava. „Nu am stiut initial cum sa actionam pentru ca nu ne-au informat corect, dar consolidarea celor 38 de case este pe sfirsite, iar reconstructia a 17 case a inceput de ceva timp. Mai avem de luat tabla de la Potcoava si, daca vremea tine cu noi, speram sa le finalizam casele. Oamenii din comuna s-au mobilizat din primul moment si ne ajuta. Asta e mare lucru pe aici pe la noi“, a spus Tudorica Constantin.


Scolile din Icoana pot fi inchise


O situatie mai speciala este in comuna Icoana, unde in urma dezastrului produs de ape au ramas 26 de case darimate, 56 care necesita reparatii, podul de pe riul Vedea prabusit si doua scoli inundate.


Daca reconstructia podului va dura pina in 2006, pentru repararea scolilor primaria mai are nevoie de 100 de milioane de lei pentru scindura. Gheorghe Perieteanu, primarul comunei, spune ca va inchide scolile din comuna Icoana si din satul Ursoaia daca nu va primi bani de la Consiliul Judetean Olt. „Daca nu primesc 100 de milioane, bani pentru scindura, s-ar putea sa inchid scolile pentru ca ingheata copiii in clase ca pe jos este beton si oricit foc as face nu se incalzeste“, a spus Gheorghe Perieteanu.


Radar pe drumul din Falcoiu


Daca in unele comune sint probleme, in Falcoiu lucrurile „merg ca pe roate“. Cele doua case darimate de apele Oltetului sint aproape gata, iar proprietarii celor 11 case afectate si le-au reparat singuri.


„Noi nu am asteptat sa vina altii sa ne ajute. Am pus mina de la mina si cu mic, cu mare am invins dezastrul lasat in urma de Oltet. Intr-o saptamina vreau sa mut in casa noua cele doua familii si am sa le fac cadou din partea primariei cite un televizor si un pat“, a spus mindru Alexandru Petrisor, primarul din Falcoiu. In plus, DN 64 Caracal- Dragasani- Rimnicu Vilcea, rupt de ape, a fost reparat si latit cu doi metri. Vichi Mitrache, director adjunct al Sectiei Drumuri Nationale Olt, a declarat ca dupa reparatie s-a ivit o problema – viteza mare cu care se circula. „Faci drum bun si se omoara soferii. Am zis ca daca tot il reparam sa-l facem bine, sa punem strat dublu, sa-l marim, sa betonam santurile, sa pavam intrarile in curtile oamenilor, iar soferii se apuca de curse. Am vorbit la Politia Rutiera si au pus radar in comuna“, a spus Vichi Mitrache. Primarul Alexandru Petrisor a precizat ca, pina sa puna radarul, doi pui au fost omoriti nu de gripa aviara, ci de „soferii care fugeau prea tare cu masina“.


Ramine de vazut acum cite familii sinistrate din judetul Olt isi vor petrece sarbatorile de iarna in casa noua pentru ca acest lucru depinde de vointa oamenilor si de bunavointa vremii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS