21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocurile de veci nu sint pe veci

Locurile de veci nu sint pe veci

Persoanele care au luat in concesiune locuri de veci in cimitirele Ungureni, Sineasca, Dorobantia si Craiova Nord nu se inghesuie sa-si plateasca taxa de intretinere. Lucian Mosoiu, tehnician la Serviciul de administrare a cimitirelor din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, a declarat ca oamenii nu vor sa achite taxa deoarece considera ca este prea mare, iar cei nemultumiti sint concesionarii mai multor morminte. „Taxa pe care o stabilit-o Consiliul de Administratie al RAADPFL este de 170.000 de lei pe an, iar aceasta include consumul de apa, intretinerea aleilor, transportul gunoiului, iluminatul si paza cimitirului. Nemultumiti sint de fapt cei care au mai multe morminte, sapte-opt, si care au de platit mai mult. Nu inteleg insa de ce acestia nu le vind. Le tin degeaba pentru ca nu au ce face cu atitea morminte“, a spus Lucian Mosoiu.


RAADPFL le-a trimis concesionarilor numeroase adrese si somatii, dar pina acum numai jumatate dintre acestia si-au platit taxa de intretinere a mormintelor. Oamenii se cred stapini pe locurile din cimitir si uita ca terenul pe care se afla mormintul apartine statului si ca doar constructia este a lor. Din aceasta cauza, anunturile de genul „vind loc de veci“ sint formulate gresit. „De fapt, cetateanul vinde doar mormintul, nu si terenul, iar cel care il cumpara devine concesionar, si nu proprietar. Am avut numeroase cazuri in care oamenii au venit la noi cu acte de prin 1800 pentru a ne demonstra ca strabunicii lor au fost proprietari, deoarece acolo scria «loc de veci pe veci», sintagma care insemna de fapt «locuri de veci ca sa-si doarma somnul de veci», a precizat Lucian Mosoiu.


Pretul unui loc de veci difera in functie de zona


Concesionarea unui loc de veci intr-unul din cimitirele Craiovei se face pe o perioada de 25 de ani si difera in functie de zona. Astfel, in zona 0, considerata cea mai buna zona dintr-un cimitir, pretul unui teren este de 2.500.000 de lei, in zona I pretul este de 1.700.000 de lei, iar in zona II pretul unui teren este de 900.000 de lei. Revolutionarii, veteranii de razboi, deportatii si detinutii politic primesc gratuit locuri in cimitir si sint scutiti de plata taxei de intretinere.


Concesionarii locurilor de veci din cimitirele Craiovei trebuie sa-si plateasca taxa de intretinere pina la sfirsitul anului, pentru ca dupa aceea se vor calcula penalitati. Daca timp de trei ani acestia nu au platit nici o taxa, conform legii, Serviciul de Administrare a Cimitirelor din cadrul RAADPFL poate anula concesiunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS