20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO curca moarta la Albeni a produs panica in rindul localnicilor

O curca moarta la Albeni a produs panica in rindul localnicilor

• Cadavrul pasarii a fost trimis pentru efectuarea unor analize in laboratorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Gorj • Ion Iliuta, directorul DSV Gorj, a precizat ca este putin probabil ca pasarea sa fi murit din cauza gripei aviare • Toti angajatii complexurilor de crestere a pasarilor din Gorj vor fi vaccinati • Numai in gospodariile populatiei din Gorj exista aproape un milion de pasari


Locuitorii comunei gorjene Albeni au intrat ieri in panica, la auzul vestii ca o pasare din curtea unui consatean a fost gasita moarta. Unul dintre localnici a si dat telefon la politie pentru a anunta ca a descoperit o pasare moarta in gradina. Imediat ce au intrat in posesia informatiei, specialistii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Gorj s-au deplasat la fata locului, unde au constatat ca in curtea unui satean exista cadavrul unei curci. Pasarea a fost ridicata si transportata pentru efectuarea unor analize in laboratorul directiei. Ion Iliuta, directorul DSV Gorj, a declarat ca la inceput s-a crezut ca este vorba de o gluma proasta facuta de un cetatean, insa in teren s-a constatat ca lucrurile stau altfel. „A fost un telefon putin cam ciudat si am crezut ca nu o sa fie nimic acolo. Am ridicat cadavrul si speram sa avem toate analizele in timp util. Este bine ca lumea a luat in serios aceasta problema si ne informeaza. Nici nu ne gindim sa fie vorba de gripa aviara, insa trebuie sa fim siguri de acest lucru. Exista citeva boli serioase la pasari, cum ar fi pseudopesta. Noi am vaccinat pasarile din gospodarii, iar cele de la complexurile de crestere sint vaccinate automat. Mai sint localnici care spun ca nu au decit zece pasari si in gradina mai sint 15. Asa e omul…“, a afirmat Ion Iliuta.


Masuri speciale


Comandamentul antiepizootic s-a reactivat in Gorj incepind de ieri, cind a fost constituita si o celula de criza. Angajatii DSV trebuie sa fie 24 de ore din 24 la dispozitia institutiei, pentru a interveni in situatii de criza. A fost de asemenea semnat un protocol intre directie, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Garda de Mediu, Agentia de Mediu, Directia Silvica si Asociatia Vinatorilor si Pescarilor, care prevede monitorizarea cu atentie a zonelor in care pot exista pasari migratoare. Specialistii institutiilor amintite au datoria de a supraveghea lacurile, barajele, baltile mai mari, pentru a identifica pasari bolnave sau moarte si pentru a le trimite laboratorului DSV. In plus, dupa cum a declarat directorul Ion Iliuta, in toate pietele a fost suspendata temporar comercializarea pasarilor, pina la obtinerea unor autorizatii speciale sanitar-veterinare. Se vor evita aglomeratiile de pasari si vor fi interzise expozitiile columbofile. In momentul de fata, din cauza pestei porcine, toate tirgurile de animale din Gorj au fost inchise.


DSP face recomandari populatiei


In judetul Gorj fiinteaza doua mari complexuri de crestere a pasarilor. Complexul de la Branesti, unde se afla 112.000 de pasari, si cel de la Tirgu Jiu, unde exista in momentul de fata peste 400.000 de gaini. In gospodariile populatiei au fost monitorizate 993.000 de pasari. Pentru a reduce la minimum orice posibilitate de aparitie si raspindire a gripei aviare, Directia de Sanatate Publica (DSP) Gorj a luat masura vaccinarii celor peste 250 de angajati ai complexurilor de la Branesti si Tirgu Jiu. De asemenea, toate persoanele si masinile care intra sau ies din cele doua unitati sint dezinfectate cu substante speciale. DSP Gorj recomanda populatiei spalarea cu apa si sapun a miinilor dupa contactul cu pasari, solicitarea autoritatilor sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de pasari si eventuala sacrificare a celor vii, suspectate ca ar fi contactat boala. DSP solicita cetatenilor sa evite contactul cu suprafetele sau obiectele contaminate cu dejectiile pasarilor si sa evite automedicamentatia in situatia aparitiei unor simptome de infectie acuta respiratorie sau stare febrila si sa solicite un consult medical.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS