30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEuropa Unita, telul comun al participantilor la BALCINET

Europa Unita, telul comun al participantilor la BALCINET

„Intilnirea Internationala de Prietenie si Cooperare a Primarilor din Principalele Orase Balcanice“, editia a VI-a, a avut ca subiecte dezvoltarea prieteniei si cooperarii intre marile orase balcanice in noul cadru dat de extinderea europeana si accesul la fondurile Uniunii Europene, dar si combaterea criminalitatii si a traficului de droguri in Peninsula Balcanica.


Cea de-a doua zi a lucrarilor summit-ului BALCINET a debutat simbata, la ora 10.30, cu alocutiunea de deschidere a primarului Craiovei, Antonie Solomon. „Cred ca in aceste zile Craiova este capitala Balcanilor. Desi are o istorie destul de zbuciumata si, in ciuda policromiei, Peninsula Balcanica prezinta totusi trasaturile unei mari familii si, usor-usor, incepe sa fie un teritoriu al progresului, iar dovada este chiar aceasta intrunire a primarilor din cele mai mari orase balcanice. Prezenta noastra aici demonstreaza ca Balcanii nu mai reprezinta «butoiul cu pulbere al Europei», fiind un demers spre visul european. Avem cu totii acelasi tel comun – Europa Unita“, a spus primarul Solomon. La cuvint a fost invitat Vassilios Papageorgopoulos, primarul Salonicului si presedinte de onoare al BALCINET, care, dupa cum este mentionat in programul manifestarii, a vorbit despre combaterea criminalitatii si a traficului de droguri in Peninsula Balcanica. Din pacate, nu toata lumea a avut acces la continutul discursului acestuia si nici la cele ale primarilor care au urmat, pentru ca nu toata asistenta s-a bucurat de privilegiul de a avea casti pentru a putea asculta traducerea.


Solutia pentru combaterea drogurilor este actiunea


Discutiile au continuat cu rugamintea primarului Craiovei adresata primarului Papageorgopoulos, de a prelua prezentarea summit-ului si celor doi viceprimari, Nedelescu si Iordache, de a juca rolul de gazde din cauza ca, dupa cum a spus Antonie Solomon, „ziua de ieri (vineri, 30 septembrie) m-a epuizat, iar vocea mea este aproape de pierzanie“. Comentariile despre combaterea criminalitatii si a traficului de droguri au fost continuate de Gheorghe Comanescu, presedintele Asociatiei pentru Siguranta Comunitara si Antidrog România. „Dupa o ampla analiza a societatii contemporane s-a ajuns la concluzia ca traficul de droguri, de persoane, retelele mafiote sint realitati care atrag oameni maturi, dar mai ales tineri. Solutia este actiunea. Trebuie sa incepem cu noi insine, cu familia noastra, cu societatea in care traim. In lupta cu drogurile este mai bine sa previi decit sa combati. De aceea, rugam administratia locala sa devina partenerul nostru in implementarea de proiecte in toate regiunile tarii. Trebuie ca in bugete sa fie prevazute sume care sa acopere cheltuielile de prevenire si combatere, trebuie investit in materiale informative pentru a ajunge la cei implicati in astfel de probleme. Il rog pe domnul primar Vassilios Papageorgopoulos sa aiba in vedere problemele cu care se confrunta asociatia noastra in lupta impotriva drogurilor in rezolutia de astazi“, a afirmat Comanescu.


Gazda BALCINET 2006 va fi Ankara


Anul urmator, gazda BALCINET va fi Ankara, capitala Turciei, iar in 2007 primarii celor mai mari orase din Balcani se vor intilni la Novi Sad. Intilnirea de la Craiova s-a incheiat cu citirea rezolutiei si cu schimbul de cadouri intre cei prezenti. Apoi s-au facut fotografiile de grup in fata primariei. La ora 13.30 delegatii au fost invitati la Muzeul de Arta, unde au fost primiti in acordurile muzicii lui Mozart si unde le-au fost inminate diplome de excelenta, iar dupa aceea a fost vizitat muzeul si tot aici a fost servit prinzul. Dupa-amiaza a fost vizitat centrul istoric al orasului, Sectia de Etnografie a Muzeului Olteniei si Parcul „Nicolae Romanescu“. Seara s-a luat masa la Mitropolia Olteniei, unde delegatiile s-au intilnit cu reprezentantii Forumului Interetnic Dolj, respectiv cu reprezentantii comunitatilor albaneza, elena, macedoneana si bulgara din Craiova. Manifestarile BALCINET s-au incheiat ieri cu plecarea participantilor si invitatilor la summit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS