22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul ii ajuta cu bani pe liceenii care provin din familii cu venituri mici

Ministerul ii ajuta cu bani pe liceenii care provin din familii cu venituri mici

Numarul mare de absente ii incurca pe tineri sa obtina „bursa“


Programul national de protectie sociala a liceenilor care provin din familii cu venituri modeste, (jumatate din salariul minim pe economie pe cap de membru de familie), implementat anul trecut de Ministerul Educatiei si Cercetarii, continua si in acest an scolar. In judetul Dolj, din cele spuse de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, de programul „Bani de liceu“ au beneficiat anul trecut aproximativ 4.000 de tineri, dintre care 300 de liceeni au pierdut ajutorul din cauza numarului mare de absente.


Aproximativ 3.500 de liceeni vor beneficia si anul acesta de programul de protectie sociala „Bani de liceu“. Acesta este pus in aplicare de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) si continua si in acest an scolar, venind in ajutorul liceenilor cu o bursa sociala de 1,8 milioane de lei, de persoana. Din cele spuse de reprezentantii ISJ, sprijinul social se acorda pe baza unei cereri formulate de elev, cu autorizarea reprezentantului legal, cerere care va fi inregistrata pina pe 1 octombrie. „Dupa depunerea cererilor de solicitare, acestea vor fi centralizate, in urma unor verificari amanuntite ale reprezentantilor ISJ. Pasul urmator va fi afisarea pe internet a beneficiarilor, posibilitatea depunerilor de contestatii in perioada 28 octombrie – 2 noiembrie si abia apoi afisarea listei finale cu cei care trebuie sa intre in posesia banilor“, a spus Doina Popa, sef Serviciu salarizare din cadrul ISJ. De ajutor beneficiaza toti tinerii care invata la cursurile de zi, fie invatamint de stat sau particular, dar numai daca fac dovada faptului ca indeplinesc conditiile legate de venitul brut lunar pe membru de familie, jumatate din salariul minim pe economie.


Cum se face calcularea veniturilor


La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie, din cele spuse de reprezentantii ISJ, se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei in ultimele trei luni. „Mai exact, daca tinerii trebuie sa depuna la unitatea scolara unde invata respectiva cerere pina la 1 octombrie 2005, familia trebuie sa ia in calcul toate veniturile realizate pe lunile: iulie, august, septembrie“, a explicat Doina Popa.


Nu doar drepturi, ci si obligatii


Pentru a veni in sprijinul liceenilor, cei abilitati in vederea aplicarii acestui program au amintit de principala conditie a programului social. Si anume aceea ca absentele nemotivate de la cursuri se monitorizeaza permanent. Elevii care depasesc 20 de astfel de absente nu mai beneficiaza de 1,8 milioane de lei. „Anul trecut, 300 de liceeni, desi intocmeau conditiile acordarii acestor bani, nu i-au mai primit. Explicatia este simpla, doritorii au avut un numar impresionant de absente, cu mult peste numarul permis, de maximum 20“, a completat sefa salarizarii.


Reclamatii


Majoritatea liceenilor spun ca programul social este prea rigid, motiv pentru care acestia sustin ca acest criteriu al absentelor nu este prea relevant. Ideal ar fi acela care se bazeaza pe performanta si notele elevilor de la clasa. „Notele sint mai importante decit prezenta la cursuri“, au opinat o parte a celor care se simt „amenintati“ cu sistarea ajutorului din cauza „sportului“ de chiul in masa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS