17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii doljeni apeleaza la Casa de Ajutor Reciproc pentru a se aproviziona de iarna

Pensionarii doljeni apeleaza la Casa de Ajutor Reciproc pentru a se aproviziona de iarna

Persoanele cu pensii mici, a caror solicitare de credite a fost respinsa de bancile din oras, au luat cu asalt de citeva zile Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Dolj. De la primele ore ale diminetii, acestia se inghesuie pentru a obtine bani de la institutia amintita. Reprezentantii CARP Dolj au precizat ca la fiecare inceput de toamna se confrunta cu o crestere semnificativa a solicitantilor, motivul principal fiind imposibilitatea financiara a pensionarilor de a se aproviziona cu legume pentru iarna. Ca o premiera, pentru membrii cotizanti mai vechi CARP Dolj a decis acordarea unui ajutor social de trei la suta, calculat la soldul total, pe care pensionarul il avea depus pina la 31 decembrie 2004. „Tot in aceasta perioada avem numeroase solicitari din partea pensionarilor care au beneficiat de bilete de tratament in statiuni balneo-climaterice, prin Casa Judeteana de Pensii Dolj, carora le acordam o cota parte din pretul total al sejurului. Cele mai multe solicitari vin insa din partea pensionarilor care au pensii de mizerie si care au nevoie de bani pentru achitarea la zi, inainte de a intra in iarna, a facturilor la intretinere. Sint oameni in virsta care vin si pling pe holurile institutiei solicitind urgent bani pentru a putea sa se aprovizioneze pentru la iarna. Avem si situatii emotionante, dar tragice, cind pensionarii solicita bani pentru a-si amenaja locurile de veci“, a afirmat Ioan Viesanu, presedintele CARP Dolj. Din cele mentionate de reprezentantii institutiei, exista solicitari de imprumuturi chiar si de doua milioane, putini dintre virstnici permitindu-si sa ceara 15 sau 20 de milioane de lei. O cauza pentru aceasta restrictie o constituie si imposibilitatea acordarii de credite mai mari, din cauza pensiilor extrem de mici, in functie de care se acorda imprumutul. Doar cei care au pensie de trei milioane de lei, patru milioane cotizati in contul CARP Dolj si trei giranti pot solicita un imprumut de 15 milioane de lei. Pentru solicitarea a 20 de milioane, pensionarul ar trebui sa aiba cotizati la CARP Dolj cinci milioane, pensie de patru milioane si trei giranti. Termenul de rambursare a creditelor este cuprins intre 12 si 15 rate.


Facilitati pentru membrii CARP Dolj


Putini pensionari stiu ca exista numeroase facilitati pentru membrii CARP Dolj. In incinta institutiei functioneaza un cabinet stomatologic destinat celor care au vechime ca membri de minimum trei luni. Preturile practicate sint cu cel putin 40% mai mici decit la alte cabinete din Craiova. „O extractie costa 80 de mii, iar consultatia sau inciziile sint gratuite. O proteza totala ajunge la maximum 1.500.000 de lei, fata de trei sau patru milioane la alte cabinete. Si pentru procurarea ochelarilor, Casa de Ajutor a Pensionarilor suporta o cota parte din pretul acestora“, a mai spus Ioan Viesanu.


In cazul decesului, CARP Dolj acorda pensionarilor membri 200.000 de lei pentru fiecare an cotizat de la data inscrierii, la care se adauga tot fondul de cotizatie depus in acesti ani.


Actele necesare pentru a deveni membru al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor:


– cupon de pensie;


– buletin de identitate


– doi la suta din totalul pensiei – bani depusi lunar la CARP


Pentru a beneficia de imprumut de la CARP Dolj, pensionarii trebuie sa aiba minimum trei luni vechime de la data inscrierii, obligatoriu cotizati, o pensie de minimum un milion de lei si intre unu si trei giranti.


UTILE:


Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Dolj, strada Simion Barnutiu, nr.38


Telefon: 0251/524.142

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS