19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrescrierea medicamentelor compensate da batai de cap medicilor, farmacistilor si bolnavilor

Prescrierea medicamentelor compensate da batai de cap medicilor, farmacistilor si bolnavilor

Noul sistem de prescriere a medicamentelor compensate bulverseaza bolnavii, farmacistii, dar si medicii de familie. Intrata in vigoare abia de doua zile, HG 627/ 29 iunie 2005, cuprinzind lista denumirilor comune internationale ale medicamentelor, a intors lumea cu susul in jos. De la farmacisti, care s-au speriat cind au aflat ca trebuie sa-i prezinte bolnavului toate variantele de medicamente corespunzatoare denumirii comune internationale (DCI) care va fi trecuta pe reteta, pina la bolnavi care se vor uita la rafturi bulversati, nestiind ce medicament sa aleaga, si medici de familie care va trebui sa stea cu agenda medicala in mina pentru a gasi DCI-urile.


De la 1 august, medicii prescriu medicamente compensate si gratuite sub forma denumirii comune internationale (DCI), precizind concentratia si forma de prezentare farmaceutica. Aceasta inseamna ca pe retete nu vor mai aparea denumirile comerciale ale medicamentelor, iar bolnavii vor putea alege, daca vor dori, intre mai multe produse diferite, dar care au la baza aceeasi substanta activa si sint echivalente din punct de vedere al actiunii terapeutice. Bolnavii vor putea solicita farmacistilor informatii despre preturile medicamentelor disponibile corespunzatoare denumirii comune internationale prescrise de medic. Ei vor putea opta fie pentru produsul de baza, (cel mai ieftin) care se vinde la pretul de referinta si este compensat in proportie de 50, 90 sau 100% (in functie de sublista de medicamente compensate pe care este inscris acest produs), fie pentru un produs mai scump, caz in care vor suporta diferenta fata de pretul medicamentului de baza.


Probleme cu softul


Aceste modificari, menite sa inlesneasca accesul asiguratilor la medicamente compensate, au creat haos in farmaciile din Craiova. Farmacistii s-au trezit ca nu pot face fata noilor cerinte, fiind pistonati de bolnavii care intrebau, nu pricepeau nimic si apoi plecau dezamagiti. Astfel se explica si de ce oamenii nu s-au prea inghesuit sa ia cu asalt farmaciile, asa cum se intimpla de obicei la inceputul fiecarei luni.


Unii furnizori, cum ar fi Farmacia 1, din reteaua Olfarm, nu dadeau medicamente compensate pentru ca nu apucasera sa modifice softul. Farmacista a explicat ca probabil in doua-trei zile se va rezolva si acest neajuns la care se adauga si lipsa unui plafon la medicamente pe luna in curs. Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj sustin ca problema apartine firmei care, probabil nu a facut pina acum distribuirea bugetului catre farmaciile proprii, in conditiile in care exista un plafon pe luna august si care se ridica la 300.750.000 de lei vechi, pentru toate cele 17 farmacii din componenta.


Farmaciile care s-au incadrat in noile reglementari inca din prima zi a lunii august aveau cele mai multe probleme. Cel mai greu pentru angajati era sa le explice bolnavilor cum sta treaba cu DCI-urile. Pentru cei mai scoliti, instruirea nu dura mai mult de zece minute. Pacientului i se explicau alternativele si era pus sa aleaga. Insa, pentru multi dintre bolnavi alegerea se dovedea o misiune imposibila.


„Pentru un singur DCI sint mai multe produse. De exemplu, Sinvastin, Sinvacard, Simvor si Zocor sint patru medicamente corespunzatoare unui DCI, din care bolnavul trebuie sa aleaga unul. Eu trebuie sa-i prezint fiecare dintre aceste medicamente si sa il intreb apoi pe care il prefera. Pai, se face coada pina in strada explicindu-i. Ca sa nu mai vorbim de timpul pe care il pierdem asteptind bolnavul sa se hotarasca“, a sustinut Ana Safta, unul dintre proprietarii farmaciei ANACORA.


Medicamentele ieftine, cele mai cautate


Dupa ce primeau lamuririle necesare, multi bolnavi renuntau sa se mai gindeasca la avantajele sau dezavantajele medicamentelor prezentate, optind pentru cel mai ieftin. Asta in cazul in care acest medicament era disponibil.


Ieri s-au facut opt zile de cind Aurel Logofatu, de 75 de ani, din comuna Leu, bate drumurile pina la Craiova in cautare de medicamente. Desi are reteta gratuita pentru mai multe afectiuni cronice (are probleme cu inima, ochii si ficatul), nu a gasit tratamentul cautat la nici o farmacie. „M-au pus acum sa cer o alta reteta, ca aia veche nu mai este buna, ca nu are nu stiu ce denumire pe ea si sa-mi schimbe medicamentul. Asta inseamna ca trebuie sa ma intorc la medicul de familie si sa fac din nou drumul pina la Craiova. Pe caldurile astea, este prea mult pentru un batrin ca mine. Nu stiu daca o sa mai pot rezista“, a spus batrinul abia tinindu-se pe picioare.


„Nu mai primim retete in care nu sint trecute DCI-urile pentru ca o sa avem probleme cu Casa de Asigurari“, a explicat farmacista.


Farmacistii sustin totusi ca de mare ajutor le-ar fi daca medicii de familie i-ar ajuta pe pacienti sa aleaga un medicament din gama diversa (care poate sa cuprinda chiar si 12 medicamente) si sa treaca pe reteta roz, pe verso, denumirea lui.


O alta problema cu care se confrunta farmaciile este cea legata de obligatia asigurarii medicamentelor ieftine pentru bolnavi. Farmacistii sustin ca sint foarte greu de procurat din cauza ca fabricile din tara nu prea mai produc. „Medicamentele românesti cele mai ieftine sint greu de procurat. De exemplu, perfuzabilele, daca nu le gasim la SICOMED, care are unele probleme cu linia de fabricatie, trebuie sa ne descurcam cumva. Noi le luam de la un producator din Serbia, la un pret mic, dar oricum superior celui practicat de SICOMED“, a precizat farmacista Ana Safta.


Medicii se obisnuiesc greu cu noile denumiri


De partea cealalta, medicii de familie sustin ca au probleme cu completarea retetelor. Dupa ce ani de zile au prescris pacientilor medicamente folosind denumirea uzuala, se vad acum nevoiti sa ia la puricat Agenda Medicala si listele cu medicamente pentru a gasi denumirea substantei active. „Sintem obisnuiti cu denumirea medicamentelor din raft. Toata viata am lucrat cu aceste denumiri, iar acum trebuie sa o luam de la capat. Este foarte greu, cautam pe niste liste pe care denumirile nu sint trecute in ordine alfabetica si acest lucru ne ia foarte mult timp. In acest ritm nu vom reusi sa dam mai mult de zece retete pe zi“, a declarat Maria Diaconu, medic de familie.


Iar problemele sint abia la inceput. Potrivit aceleiasi hotariri de guvern, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare, toti medicii de familie trebuie sa se inzestreze cu noile tipizate de retete medicale care vor fi tiparite in perioada urmatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS