18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspectorii care au aprobat rambursari ilegale de TVA sar la gitul sefilor

Inspectorii care au aprobat rambursari ilegale de TVA sar la gitul sefilor

Inspectorii Camerei de Conturi Dolj au declansat razboiul impotriva functionarilor din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj si a mai multor societati comerciale care au primit rambursari ilegale de TVA de zeci de miliarde de lei, firme aflate in sfera de influenta a unor importanti oameni de afaceri din Craiova. Un control fara precedent care a durat luni de zile a scos la iveala modul in care bugetul de stat a fost jecmanit sistematic pe parcursul a trei ani si prezinta numele inspectorilor fiscali care au dat unda verde rambursarilor ilegale de TVA, unii dintre acestia aflindu-se deja in arestul organelor de ancheta de la Bucuresti, asa cum este cazul Eugeniei Ghiga, sef serviciu in cadrul DGFP Dolj.


Una dintre firmele care au beneficiat de generozitatea angajatilor finantelor doljene este ABM Holding SRL Craiova, patronata de Florinel Buioca, societate care a obtinut in perioada ianuarie – iulie 2003 rambursari ilegale de TVA de peste 17 miliarde de lei. Prima returnare, de 7,8 miliarde, a avut loc la inceputul anului 2003 si a fost obtinuta pe baza cererii de rambursare si a decontului de TVA semnate de administratorul Decebal Iovanescu in noiembrie 2002. Cei care si-au dat girul in urma efectuarii controlului fiscal au fost doi inspectori de la DGFP, Corneliu Rebega si Mihaela Nicolae, care, prin procesul-verbal din 24 decembrie 2002, au confirmat ca ABM Holding indeplineste conditiile legale. Aprobarea finala pentru virarea celor 7,8 miliarde de lei a dat-o insa Eugenia Ghiga, sefa Serviciului de control.


De trei ori TVA


ABM Holding a obtinut rambursarea de TVA aducind ca dovada mai multe documente din care reiesea faptul ca achizitionase de la SC Rolbeer SA, firma patronata tot de Florinel Buioca, un imobil constructie, 1.500 de metri patrati de teren si mai multe utilaje in valoare de 48,1 miliarde de lei, toate situate in comuna Vladeni din judetul Iasi. In contul ABM Holding au intrat alte 1,3 miliarde de lei, in martie 2003, dupa ce administratorul Decebal Ivanescu a depus o noua cerere de rambursare. Cum controlul a fost efectuat de aceiasi functionari ai DGFP Dolj, firma a primit returnarea de TVA, raportul Camerei de Conturi specificind faptul ca nu se stie care sint bunurile pe baza carora au fost obtinuti banii din bugetul statului. Finantele au platit alta transa de 8,2 miliarde de lei catre ABM Holding, in iulie 2003, pe baza cererii de rambursare si a decontului de TVA semnate, de aceasta data, de contabila firmei, Angela Berceanu. Nici inspectorii care au facut controlul nu au mai fost aceiasi, cea care a verificat documentele depuse de contabila ABM fiind inspectorul fiscal Ligia Croitoru, care, bineinteles, nu a descoperit nici o neregula. Aceeasi parere a avut-o si Doina Dorobantu, sefa Serviciului de control, care a dat liber Trezoreriei Craiova sa efectueze plata celor 8,2 miliarde de lei. Daca prima transa de TVA obtinuta a avut la baza vinzarea unui imobil si a mai multor utilaje, de aceasta data banii au fost virati in contul unei tranzactii prin care ABM Holding a cumparat de la SC Teleconstructia SRL din Rosiorii de Vede 4.000 de tone de floarea soarelui si 1.000 de tone de ingrasaminte complexe, in valoare de 42,8 miliarde de lei. Conform raportului Camerei de Conturi, abaterile constatate au fost retinute in sarcina societatii beneficiare, precum si a reprezentantilor acesteia, care s-au folosit de facturi cu continut fictiv pentru obtinerea rambursarilor. Ulterior returnarii, administratorul ABM Holding s-a sustras controlului fiscal prin diverse metode, organele de control pierzindu-i urma, lucru confirmat si de procesul-verbal intocmit de Serviciul de Investigatii Fiscale din cadrul DGFP Dolj, din care rezulta ca firma nu a functionat la adresa declarata.


Sefa a refuzat sa-si treaca numele pe actul de control


Considerati vinovati de concluziile raportului intocmit de inspectorii Camerei de Conturi, angajatii fiscului doljean au incercat sa se disculpe spunind ca au respectat intru totul litera legii si ca nu li s-a parut nimic suspect. Conform raportului cu pricina insa, cei trei inspectori fiscali sint acuzati ca nu si-au indeplinit atributiile prevazute de Codul de Procedura Fiscala si ca s-au limitat exclusiv la urmarirea conditiilor de forma, fara sa vizeze continutul si realitatea datelor din documente. „Au tratat cu multa usurinta imprejurarile in care societatea comerciala mentionata a efectuat achizitiile prin neexaminarea unor indicatori economici relevanti pentru bonitatea firmei si prin prezentarea achizitiei ca fiind o operatiune credibila, desi valoarea si destinatia erau in totala discrepanta cu activitatea desfasurata de societate pina la acea data“, se arata in raportul Camerei de Conturi Dolj. Mai mult, doi dintre inspectorii care au efectuat controlul, Mihaela Nicolae si Corneliu Rebega, au acuzat-o pe sefa lor directa, Eugenia Ghiga, ca nu a vrut sa semneze actul de control, desi a facut parte din echipa de control. „Pentru rambursarea sumei de 7,8 miliarde de lei a participat la verificari si Eugenia Ghiga, dar aceasta nu a acceptat sa fie mentionata in actul de control fiscal ca facind parte din echipa de control“, au precizat cei doi inspectori in obiectiunile pe care le-au avut fata de concluziile raportului Camerei de Conturi. Cit de reale au fost tranzactiile pe baza carora ABM Holding a obtinut rambursari de peste 17 miliarde de lei o dovedeste si raspunsul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala catre DGFP Dolj, in mai 2005. Conform ANAF, SC Teleconstruct SRL din Rosiorii de Vede, firma de la care ABM Holding a cumparat pe hirtie cereale de peste 40 de miliarde de lei, nu a putut fi verificata de inspectorii fiscului, deoarece sediul acesteia era sigilat si pazit de gardieni publici. Raspunsul a venit ca urmare a solicitarii adresate de DGFP Dolj catre Finantele din Teleorman, prin care aceasta cerea verificarea realitatii si legalitatii livrarilor de bunuri catre ABM Holding. Conform aceluiasi raport al Camerei, pe linga teapa data DGFP, societatea din Craiova a acumulat datorii si la bugetul consolidat al statului de 4,8 miliarde de lei, inspectorii propunind in acest caz sesizarea organelor de urmarire penala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS